Русия ще кредитира първата виетнамска АЕЦ

Русия ще гарантира кредит за строежа на първата във Виетнам атомна електрическа компания, предаде РИА Новости, цитирайки източник от руската делегация, която е на посещение във Виетнам. В рамките на визитата генералният директор на държавната корпорация “Росатом“ Серей Кириенко се срещна с президента на източноазиатската държава Нгуен Мин Чиет и премиера Нгуен Тан Зунг.

По думите на Зунг, работата по подготовката на споразумението за строежа на АЕЦ във Виетнам трябва да се ускори, за да може да бъде подписан документът до края на октомври 2010 г. На свой ред Кириенко каза, че в хода на преговорите са били съгласувани почти всички ключови моменти в споразумението.

Шефът на “Росатом“ съобщи още, че компанията е готова да гарантира обезпечаването на доставките на свежо ядрено гориво за целия срок на експлоатация на централата, както и да осигури приемането на отработеното ядрено гориво за преработка.

Освен това във Виетнам ще бъде създаден научно-технически център по развитие на атомната енергетикат.

Виетнам смята да построи до 2030 г. 15 енергоблока с мощност от 1000 МВ всеки. За строежа на АЕЦ са определени осем площадки в пет провинции. На всеки от терените може да се разположат от четири до шест блока.

С помощта на Русия ще бъдат изградени две ядрени електростанции с мощност 4000 мегавата всяка. Цената на строежа по предварителни оценки е 10 млрд. долара.

В момента “Росатом“ изпълнява договори за изграждане на ядрени мощности в България, Индия, Китай, Иран и Бангладеш, а в някои страни върви и самото строителство.

Споделяне

Още от Бизнес