Русия ще купи неизползваното оборудване на АЕЦ “Белене”

Русия ще купи неизползваното оборудване на АЕЦ “Белене”

Руската Федерална агенция по атомна енергия има готовност да закупи неизползваното при строежа на АЕЦ “Белене” налично оборудване, ако контролираната от руския държавен монополист “Газпром” компания “Атомстройекспорт” спечели търга за изпълнител на бъдещата атомна централа у нас.

Това съобщи във вторник при представянето на окончателната оферта на “Атомстройекспорт” за строежа на двата блока Александър Савочкин, главен инженер в компанията.

Нейният президент Сергей Шматко уточни, че изследванията установили, че доставените вече съоръжения са запазени и отговарят на руските стандарти. Така онази част от оборудването, която не се използва за строежа, ще бъде изкупена от атомната агенция и ще се използва при дострояването на четвърти блок на Калининската АЕЦ. Предложението важи и при избор на изцяло ново строителство на двата блока в АЕЦ “Белене”, а не довършване на първи блок и нов втори, уточни  Шматко, по чийто думи българската страна може да получи доста добра цена на наличните съоръжения.

Според Владимир Паригин, отговарящ за строежите на нови АЕЦ зад граница, доставеното на площадката “Белене” преди около 20 години оборудване в момента се оценява на около 500 млн. евро. При пълното му използване с толкова можел да се поевтини строежът на централата. Разликата с цената на ново строителство обаче е доста малка, призна Паригин.

Именно поради нищожната разлика в цените за достроявене и нов градеж, в края на юли българският инвеститор – държавната Национална електрическа компания, и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров поискаха за втори път подобрени оферти по отношение на цена и на срокове за изграждане от двамата кандидати в търга за изпълнител на проекта. Другият претендент е чешкият консорциум “Шкода Алианс”, който преди време също обяви подобрените финансови параметри на предложението си. То предвижда строеж на първи блок за шест години и на втори – за 7 години и половина.

Съкратени срокове за строеж 

Обявените от руснаците във вторник два основни и толкова алтернативни варианта на тяхното предложение срокове са по-кратки от чешките. “Атомстройекспорт” смята да дострои първи блок за 5 години и половина, а втори блок да е готов за 6 години и половина. При доставка на изцяло ново оборудване и изкупуване на старото периодът за изграждане на първи блок ще е 6 години и половина, а на втори – с година повече.

В отговор на въпрос какви гаранции ще даде руската компания, че няма да има удължаване на сроковете, каквито е допуснала при изпълняването от нея проект за строеж на мощности в Китай и в Индия, Шматко каза, че забавянето там не е било по тяхна вина, а заради бракувани доставки и проблеми с монтажа, които в Китай са решени, а в Индия са зависили от фирми, които не са избирани от “Атомстройекспорт”. В България проектът е за строеж “под ключ”, което означава, че оборудване, доставки и монтаж са изцяло под нашия контрол, обясни президентът на компанията.

Руското предложение поевропейчено 

За строежа на АЕЦ “Белене”  партньори на руснаците са френско-германската “Арева”, в която участват “Фраматом” и “Сименс”, и “Сименс” отделно също участва в проекта. Двете компании дори са създали консорциум КАРСИБ (CARSIB) специално за сътрудничеството си с “Атомстройекспорт” за АЕЦ “Белене”, съобщи Рейнхард Хек, вицепрезидент на “Арева”. КАРСИБ ще отговаря за проектирането и доставянето на системите за контрол на управлението на реактори и за електротехническото оборудване.

Така “Арева”, която от известно време и засилила интереса си към АЕЦ “Белене”, ще участва активно в проекта, а при провал на настоящата тръжна процедура, френско-германският консорциум е заявил намерение да участва самостойтелно в нов конкурс за избор на изпълнител.

По думите на Шматко сътрудничеството с европейските партньори е належащо, ако руската компания иска да играе на европейския пазар.

На практика президентът на “Атомстройекспорт” се опита да разсее съмненията, че се избира руска технология и се увеличава зависимостта на България от Русия в областта на енергетиката. Това е и сигнал за ориентацията на руската страна към сътрудничество в областта на ядрените технологии с държави от Европейския съюз, както и намек към нашето правителство, че няма да сбърка и на политическо ниво, ако избере предложението на “Атомстройекспорт”. Пак в тази насока бе и акцентът върху прехвърлянето на 4 процента от акциите в компанията от пакета на “Газпромбанк” към дела, контролиран от компанията за производство на ядрено гориво ТВЕЛ и “Зарубежатоменергострой”, които са под шапката на Федералната агенция по атомна енергия. Така от месец май банката на “Газпром” държи “минаритарния” 49,8 на сто, а останалите акции са на двете държавни дружества, но неясно при какво разпределение.

Междувременно “Газпромбанк” намали и участието си в Обединените машиностроителни заводи, които са собственик на “Шкода Ядрено машиностроене - водещ акционер в чешкия конкурент. Останалите двама участници в “Шкода Алианс” – “Шкода Прага” и Института за ядрени изследвания, Ржеж, са контролирани съответно изцяло или частично от CEZ.

ТВЕЛ с оферта за 60-годишни доставки на гориво 

При представянето на руската оферта стана ясно, че ТВЕЛ е предложила на българската страна договор за доставка на свежо ядрено горива за целия период на експлоатация на АЕЦ “Белене”, който при дострояване е 50 години, при нови блокове – 60 години. Засега обаче разговорите са спрени, каза Виталий Антипов от ТВЕЛ.

Сергей Шматко съобщи още, че руското правителство е подготвило постановление за държавна подкрепа на проекта в Белене, ако бъде избрана “Атомстройекспорт” за изпълнител. “Газпромбанк” пък е разработила модел за финансирането на строежа, като се предвижда и привличането на европейски банки. Все още обаче е рано да се коментира това предложение, допълни президентът на компанията.

Естествено, не бяха коментирани финансовите параметри на предложенията на руснаците, но Паригин подчерта, че цената за киловатчас ще е в рамките на тръжната процедура, обявена от правителството.

Александър Савочкин пък подчерта, че предлаганите от “Атомстройекспорт” модернизирани реактори ВВЕР-1000 са надеждни, тъй като са дублиране функциите за безопасност, за да може защитата да работи и при спиране на външното електрозахранване в случай на авария. Освен това човешкият фактор  при управлението на реакторите е сведен до минимум, за да няма възможност за операторски грешки.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?