Русия ще налага санкции на страни, въоръжаващи Грузия

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за забрана на военни доставки на Грузия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В указа се посочва, че до 1 декември 2011 г. на юридически и физически лица от Руската федерация се забранява да доставят, предоставят или предават на Грузия продукция с военно предназначение и свързаните с нея материални средства, както и на продукция с двойно предназначение.

На правителството се възлага да следи дали чуждестранни организации и лица продават на Грузия руски оръжия и да предлага налагането на санкции на нарушителите.

Сред възможните санкции е ограничаване или прекратяване на военно-техническото и военно-икономическото сътрудничество със страни или чуждестранни организации, които доставят или продават на Тбилиси въоръжение и военна техника руско или съветско производство.

Правителството ще може незабавно да прилага "специални икономически мерки" срещу трети страни или чуждестранни организации, ако има доказателства, че "между тях и Грузия има търговия на продукция с военно предназначение, водеща до натрупване на въоръжения или военна техника в кавказката страна, или че по друг начин дестабилизират региона".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?