Русия ще отпуска заем от 2 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

Русия ще отпуска заем от 2 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

Договорената през декември възможност Русия да отпусне на България средства, с които да продължи изграждането на замразения проект за втора атомна централа край Белене, доби конкретни измерения. Генералният директор на Държавната корпорация по атомна енергия “Росатом“ Сергей Кириенко пристига в петък с оферта за 2 млрд. евро, които да се вложат в централата през тази и следващата година. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти във вторник.

Фактически 2 млрд. евро трябваше да инвестира в ядрения проект RWE, избрана за стратегически партньор с 49 на сто в бъдещата централа, но германският концерн се отказа да участва в “Белене“. Така държавата бе принудена да замрази финансирането на проекта, което обаче не устройва изпълнителя “Атомстройекспорт“ (АСЕ) и те заявиха, че ще продължат работата си на свой риск.

"Вижте, това реално е заем. Сега въпросът е каква му е формата и разговорите са по формата – дали ще бъде заем, дали ще бъде някакъв вид финансиране на база проектно финансиране, как ще се развият бъдещите дялове, дали акциите ще се заложат срещу финансиране пък после ще се върнат, дали ще се придобият, пък после ще се продадат –това са все възможности, които биха могли да сработят", каза Трайков. Той коментира като интересна идеята на руснаците за отпускането на заема и обясни, че затова ѝ отделя толкова внимание, но се застрахова, че няма да се сключи сделка на всяка цена.

"Нашата позиция е, че проектът “Белене” може да се случи, защото ние вече там сме вложили голяма сума. Тука стратегията ни е срещу тази сума да получим възможно най-голям икономически интерес и дял в бъдещата централа като в същото време предлагаме принципи на финансиране, които да оставят проекта привлекателен за стратегически инвеститори. И тук вече има ред технически детайли, които ще бъдат и част от разговорите с г-н Кириенко", коментира в петък министър Трайков.

Доскоро той и финансовият министър Симеон Дянков твърдяха, че България няма нужда от АЕЦ "Белене".

Премиерът Бойко Борисов прикани Италия, Франция, Германия, САЩ и други западни партньори да се включат в "Белене", но засега няма желаещи за участие в руския проект.

Засега не е ясно от кого ще бъде отпуснат заема – от руски банки или от правителството на Русия. На въпрос има ли заявен интерес за финансиране на "Белене" от други инвеститори, министърът отговори: "Засега като най-оформено е руското предложение."

Не е ясно дали правителството се е отказало от заявеното намерение да стартира процедура за избор на консултант по проекта "АЕЦ "Белене". Това трябваше да стане до края на януари. Освен икономическо преструктуриране на проекта, консултантът трябваше да проведе избор на стратегически инвеститор(и).

Русия предлага на страната пари за АЕЦ “Белене“ от началото на 2008 г., след като се сключи договора за изпълнение с руската “Атомстройекспорт“, но дълго време страната ни не разглеждаше тази възможност. За нея се заговори пак в началото на миналата година, когато стана ясно, че опитите за осигуряване на банкови кредити от международни финансови институции удрят на камък.

Последната оферта бе обявена от руския енергиен министър Сергей Шматко по време на заседание на смесената междуправителствена комисия в края на 2009 г. Тогава той обясни, че е възможно проектно финансиране на корпоративно ниво и че Русия е готова да поеме плащанията към фирмите, ангажирани с доставки на оборудване за бъдещата АЕЦ, поръчано от АСЕ. Шматко тогава каза, че руските фирми продължават да изпълняват поръчки за оборудването на втората българска атомна централа, независимо, че българското правителство замрази всякакво финансиране на проекта.

Трайков пък преди два месеца не изключи възможността на руски компании да се даде дял от около 20-30 на сто от проекта срещу финансиране, но със задължително обратно изкупуване на акциите от българска страна на следващ етап от реализацията на проекта. Идеята е страната да си остави отворени вратички за вкарване на един или няколко чуждестранни инвеститори в АЕЦ “Белене“, като българското участие да е според вложените досега средства в проекта. Досега те възлизат на около 2 млрд. евро, което би осигурило на досегашния инвеститор НЕК около 20-30 на сто от централата.

Трайков е на мнение, че възраждането на идеята за АЕЦ "Белене" не обезсмисля вариантите за строителство на нови реактори на територията на АЕЦ "Козлодуй".

"Както винаги съм казвал - строителството в Козлодуй е икономическа възможност, която е абсолютно обоснована и смислена и тя трябва да си върви независимо от това", заяви той във вторник.

Решение за изграждане нов реактор в Козлодуй трябваше да бъде взето до края на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес