Русия ще поддържа баланса в Нагорни Карабах с продажба на оръжия

Русия ще поддържа баланса в Нагорни Карабах с продажба на оръжия

Русия ще продължи да продава оръжия и на Армения, и на Азербайджан, въпреки възобновяването на конфликта в Нагорни Карабах, заяви в събота руският премиер Дмитрий Медведев, предаде “Ройтерс“, цитирана от БТА и БГНЕС.

“Ако Русия спре да продава оръжие, мястото ѝ веднага ще бъде заето от трета страна, а това може да унищожи съществуващия баланс на силите в региона“, каза Медведев.

Боевете, които избухнаха миналата седмица в региона, бяха най-интензивните след 1994 година, откакто конфликтът беше замразен. Медведев допълни, че не изключва влияние отвън, особено турско, върху ситуацията с непризнатата Република Нагорни Карабах.

“Не изключвам в случая наличието на фактори отвън, които влияят на този конфликт. Навярно има турски фактор, пък било и защото Турция изрази своята позиция“, каза Медведев. По думите му изказаната от Турция позиция не може да не предизвика тревога.

Преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че “Карабах един ден ще бъде върнат на първия си собственик и той ще бъде на Азербайджан“.

Договореното с посредничеството на Москва прекратяване на огъня във вторник доведе до спиране на насилието, но преди това десетки жертви дадоха и двете страни в конфликта.

Русия е главният доставчик на оръжие за Армения – близък съюзник на Москва, и за Азербайджан, който поддържа близки отношения с Турция.

Споделяне

Още от Свят