Русия ще похарчи 820 млрд. рубли за най-важните си летища

Русия ще похарчи 820 млрд. рубли за най-важните си летища
Министерството на транспорта и Руската авиация разработиха концепция за развитието на гражданските си летища до 2020 г., според която за 121 аеропорта ще бъдат отделени инвестиции в размер на 820 млрд. рубли зо 2015 г., съобщава руското издание “Комерсант”.

Документът трябва да бъде одобрен и от правителството. В него са включени  121 от 351 руски летища. Тези аерогари не могат да бъдат закрити и са минимумът, от който се нуждае страната за съхранение на транспортната, военната и икономическата сигурност.  В списъка влизат 12 възлови международни летища, сред които московските Домодедово, Шереметиево и Внуково, санктпетербургското Пулково, екатеринбургското Колцово,  Толмачево в Новосибирск, Курумоч  в Самара, Пашковский  в Краснодар, както и Емеляново в Красноярск, аерогарите в Иркутск и Хабаровск и летище Кневичи  във Владивосток. Инвестиции са предвидени и за 22 вътрешни възлови летища, аеропортове в курорти, центрове на федералните окръзи, градовете с население над 1 млн. души и резервни летища.

Планира се 64 процента от необходимите вложения да са от федералния бюджет, а остатъкът от регионалните хазни. Реализацията на концепцията ще позволи ръст на въздушните пътувания сред населението на Русия от миналогодишните 34 млн. пасажери на 86 млн. души.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?