Русия ще помага на САЩ в Афганистан

Вашингтон може да разчита на подкрепа от Москва за мисията в Афганистан, заяви президентът Дмитрий Медведев след руско-италианската среща на върха, предаде ИТАР-ТАСС в четвъртък.

"Готови сме да подкрепим усилията, които нашите партньори полагат в Афганистан", каза Медведев и напомни, че обсъдил въпроса с Барак Обама по телефона.

"Президентът Обама ми позвъни като на партньор и сподели с мен новите идеи за действията в Афганистан. Оценявам тази стъпка, това е сериозна позиция", посочи Медведев.

По неговите думи Русия ще окаже подкрепа, като осигури транзитен път през своята територия и участва в икономически проекти в Афганистан. Освен това Москва ще се включи в подготовката на афганистанската полиция и въоръжените сили, посочи Медведев.

Той отбеляза, че в Афганистан американските и европейските военнослужещи, включително италианските, изпълняват мироопазващи функции. "Това е много важно, особено като се има предвид, че до скоро Афганистан бе източник на опасност за цяла Европа. Помним какво се случваше там", каза Медведев.

"В крайна сметка обаче единствено националното правителство на Афганистан може да въдвори ред в собствената си страна, затова се надявам, че новоизбраният президент Карзай ще се стреми именно към такава политика", отбеляза Медведев.

Споделяне

Още от Свят