В очакване на многомилиардни загуби

Русия ще пострада много повече от ЕС вследствие на по-суровите санкции

ФТ: Какви ще са последиците? Коректният отговор е "Не знам"

Русия ще пострада много повече от ЕС вследствие на по-суровите санкции

Европейският съюз се очаква да обяви във вторник новия пакет от санкции срещу Русия, които ще засегнат конкретни отрасли от нейната икономика. Източници от ЕС, запознати с юридическата формулировка на подготвяните текстове, твърдят, че новите мерки ще ударят сериозно руската икономика – ефектът им за тази година се оценява на 23 млрд. евро (1.5% от БВП на Русия) и 75 млрд. евро през 2015 г. (4.8% от БВП), съобщи Euobserver.

В същото време британското сп. "Икономист" изчисли, че загубата за руски компании от санкциите ще е над 1 трилион долара (744 млрд. евро).

Европейският съюз обаче също ще пострада от планираното преустановяване на достъпа на руски държавни банки до капиталовите пазари на ЕС, от ембарго върху доставката на оръжейна продукция и ограничения за доставка на енергийни технологии и продукция с възможна двойна употреба. Санкциите няма да засегнат текущите доставки на петрол, газ и други суровини от Русия.

ЕК очаква Евросъюзът да изгуби 40 млрд .евро (0.3%) през тази година и 50 млрд. евро (еквивалентни на 0.4% от брутния вътрешен продукт на ЕС) през 2015 г., в резултат на ответните търговски ограничения, които Русия ще въведе спрямо ЕС.

Това, разбира се, тревожи ЕС, а приятелски настроени спрямо Русия държави, като Италия, са загрижени, че санкциите ще спрат наченките на икономически растеж и ще я върнат в рецесия.

Страните от Южна Европа настояха при преценката за мерките, които ще бъдат наложени, да се отчетат последиците върху дефицита и правилата за размера на дълга в ЕС.

Германия досега устояваше на натиска за по-радикален подход, но нейният външен министър Франк - Валтер Щайнмайер коментира през почивните дни, че "след смъртта на 300 невинни хора" и "непристойните действия" на проруските бунтовници, смятани за отговорни за свалянето на малайзийския самолет, Русия "не оставя друга опция", освен въвеждане на икономически санкции. Той смята, че германската икономика ще пострада в ограничена степен.

Германският бизнес подкрепя по-сурови санкции, колкото и да са болезнени за ЕС

Според германска асоциация, представляваща компании с бизнес в Русия, икономическите мерки ще поставят под заплаха 350 000 германски работни места, зависещи директно от търговията между двете страни, която е 80 млрд евро годишно. Независимо от това Екхард Кордес, председател на Комисията по източноевропейски икономически отношения, одобри засилването на санкциите, дори и те да ощетят германската икономика.

Улрих Грило, който оглавява Федерацията на германската промишленост (BDI), също заяви в понеделник, че допълнителни санкции не бива да се изключват.

Колкото и да са болезнени по-нататъшните икономически санкции за европейския бизнес, за германския износ и за отделните компании, те не могат и не бива да бъдат изключени като инструмент за натиск върху руското правителството, заяви той.

В същото време Русия не показва каквато и да е готовност за смяна на курса. Андрей Белоусов, висш съветник в Кремъл, заяви пред руски вестник, че настоящите санкции няма да има макроикономически ефект, а ще създадат проблеми само на отделни компании.

Какви ще са последиците? Коректният отговор е: "Не знам"

Миналата година руската икономика нарасна с 1.3%. МВФ прогнозира, че заради санкциите през тази година ръстът ѝ ще се свие до 0.3%.

По този повод икономическият коментатор Волфганг Мюнхау писа във "Файненшъл таймс" (ФТ), че последиците от санкциите са изключително трудно предвидими. Моделите за мащабни икономически прогнози, използвани от международните финансови институции, показаха, че не работят добре по време и след световната финансова криза. В ситуация като тази те са безнадеждни, предупреди той.

"Правилният отговор на въпроса за растежа на руската икономика не е 0.2% или някакво друго число. Отговорът е "Не знам"", пише Мюнхау.

Бившият генерален директор на отдела за пазарни операции в ЕЦБ Франческо Пападиа коментира пред ФТ, че ефектът ще е по-голям за ЕС, отколкото за САЩ . А въздействието върху Русия ще бъде много по-силно, макар че е възможно да не се прояви веднага.

ЕС и САЩ все още търсят слабото място на Путин

Санкциите все още не са ужилили руския президент достатъчно силно, за да променят поведението му - нито пък дипломатическите усилия да бъде изолиран, отбелязва в коментара си по темата агенция АП.

След като бе изгонен от блока на водещите индустриални страни Г-8, вече и без това ограничените му контакти с НАТО отслабват още повече, Путин все пак бе поканен да се присъедини към западните лидери на церемониите във Франция по случай 70-годишнината от десанта в Нормандия. А Париж заяви миналата седмица, че ще осъществи сделката с два военни кораба на Русия – най-голямата досега продажба на военна техника от натовска държава на Москва.

Същевременно Русия предприе по-тясно сближаване със страните от групата БРИКС, представляваща петте най-големи развиващи се икономики Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

Отчасти и заради това според американски представители в момента няма никакви сериозни обсъждания да се блокира участието на Русия на други дипломатически събития. Така че фокусът остава върху подхода със санкциите.

Двадесет и осем членният ЕС има доста по-голямо влияние върху Русия, но досега, за разочарование на САЩ, съюзът се въздържа да наложи по-широки санкции поради разногласия сред своите държави членки и опасения от обратен ефект в икономическо отношение. Но гибелта на около 200 граждани на ЕС в самолета на "Малейжа еърлайнс", повечето от които холандци, изглежда направи неизбежно предприемането на
по-твърд курс.

"Тук вече не става дума само за война някъде далеч", каза Аманда Пол, анализатор в базирания в Брюксел мозъчен тръст Център за европейска политика. "Ако те не наложат по-строги санкции, доверието в Европейския съюз ще бъде поставено под сериозно съмнение", каза тя. "Това е единственият начин, по който Русия ще отстъпи. Когато бизнесът и олигарсите усетят икономическото наказание, те ще започнат да поставят под съмнение политиката на Путин".

В петък ЕС наложи забрани за пътувания и замразяване на активи на 15 души, включително на ръководителя на Федералната служба за сигурност, както и на шефа на отдела ѝ, който ръководи международните операции и разузнавателна дейност. Четирима членове на Съвета за национална сигурност на Русия също са в списъка. Москва отвърна в събота, заявявайки, че санкциите застрашават борбата срещу тероризма, и обвини САЩ в разпространение на очевидни лъжи за предполагаемо участие на Русия в свалянето на пътническия самолет.

При всички случаи Русия ще пострада повече

Каквито и ответни действия да предприеме Москва, анализатори предричат, че тя ще пострада повече. Те отбелязват, че само 7 процента от износа на ЕС е насочен към Русия, докато делът на руския експорт за съюза възлиза на около 45 процента - повече от където и да било другаде.

"Повечето санкции ще нанесат много по-големи загуби на Русия, отколкото на Европа", каза икономистът Георг Цахман от брюкселския мозъчен тръст "Брюгел".

ЕС може да наложи сурови икономически наказания на руската икономика, като последва примера на САЩ и санкционира големи руски банки. Блокът може да ограничи инвестициите и достъпа до капиталовия си пазар, който включва еврозоната и най-големия финансов център в Европа - Лондонското сити. ЕС може да наложи и оръжейно ембарго и ограничения върху износа на високотехнологични продукти, оборудване за енергетиката и стоки, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели.

Енергийният сектор остава незасегнат

Най-радикалната стъпка обаче би била да ограничи вноса на руски петрол и газ - което ще струва на Москва по-скъпо, но също така ще причини енергиен недостиг на страни от ЕС.
Секторът енергетика представлява основната част от износа на Русия, давайки около 20 процента от брутния ѝ вътрешен продукт.

Такива санкции биха накарали "Комерцбанк" да преразгледа прогнозата си за икономическия растеж на Русия от 0.8 процента сега "на 0 процента, с отрицателна перспектива", каза Саймън Кихано-Еванс, базираният в Лондон ръководител анализи на банката с ресор развиващите се пазари. Друга финансова институция, "Беренберг", вече намали прогнозата си за Русия за 2014 г. с понижение от 1 процент, като същевременно предупреди, че "рискът от по-сериозна руска рецесия продължава да расте".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?