Русия ще прави "уранова банка" за нуждите на МААЕ

Русия ще прави "уранова банка" за нуждите на МААЕ

В Русия ще бъде създаден "гаранционен резерв" от нискообогатен уран, който ще се контролира от Международната агенция за атомна енергия ( МААЕ), съобщи в сряда ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко,  цитиран от руското издание "Коммерсант".

Резервът на стойност 300 млн. долара ще бъде създаден с руски пари, но ще е един вид филиал за ядрено гориво на разположение на МАЕЕ. При решение на организацията количества от него ще бъдат предоставяни на онези страни, които са се отказали от този вид гориво по политически причини.

Запасите ще се съхраняват в Международния център за обогатяване на урана в Ангарск, който бе създаден от Русия и Казахстан тази пролет. В неговото хранилище ще се намират количества нискообогатен уран, който е достатъчен за изготвянето на гориво за две зареждания на атомна електростанция.

Изданието посочва, че първият кандидат за получаване на гориво от планирания резерв в Русия може да стане иранският проект за АЕЦ "Бушер". В случай на разногласия между САЩ и МААЕ по случая с Техеран, Русия ще може, без да нарушава договорките си с Вашингтон, да достави ядрено гориво за Иран.

В момента Русия заема не повече от 35 процента от пазара на нискообогатения уран и създаването на подобен  резерв ще ѝ помогне да задържи този дял.

Споделяне

Още от Бизнес