Русия ще предаде задържаните в Керченския пролив украински кораби на 18 ноември

Русия ще предаде задържаните в Керченския пролив украински кораби на 18 ноември

Русия ще предаде в понеделник задържаните миналата година в Керченския пролив украински кораби, съобщи гранична служба към Федералната служба за сигурност на Русия в анексирания Крим.


Започнало е изтеглянето на буксир на трите украински кораба от пристанище Керч към договореното място за предаването им на украинската страна на 18 ноември. Това ще бъде направено "в съответствие с постигнатите с украинската страна договорености", се казва в съобщението, разпространено на 17 ноември.

По-рано Андрей Ерма, помощник на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи пред изданието "Ново време", че процесът по връщането на един украински буксир и два катера е на "финален етап".


Русия задържа корабите край бреговете на Крим през ноември миналата година, след като откри огън по един от тях и рани неколцина моряци. Корабите бяха задържани, а 24-ма украински моряци - арестувани. Според Москва плавателните съдове незаконно са навлезли в руски териториални води. Киев отрече това.


Двайсет и четиримата моряци бяха върнати на Украйна през септември след споразумение за размяна на затворници.

На 18 ноември германският външен министър Хайко Маас пристига в Киев, където ще води разговори за по-нататъшните стъпки за урегулиране на конфликта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?