Русия ще приватизира Роснефт и Юганск

Юганскнефтегаз рано или късно ще бъде върнат на законните му собственици, каза съветникът на президента Путин Андрей Иларионов, цитиран от ИТАР-ТАСС във вторник. Според него това е единственото правилно решение за страна, която строи отворено икономическо общество.

Ситуацията с Юкос и Юганскнефтегаз нанася най-големи щети на политическия образ на Русия, каза Иларионов на пресконференция. Тези щети ще се увеличават докато случаят не бъде приключен съобразно изискванията на закона.

Иларионов разкритикува предложението на министъра на икономическото развитие и търговията Герман Греф за приватизация на Юганскнефтегаз и Роснефт. Като се има предвид начинът, по който бяха проведени предишни приватизационни търгове, не може да има никакви съмнения каква ще бъде процедурата и кой ще се окаже победител, отбеляза Иларионов.

Съветникът на Путин призна, че в бъдеще Роснефт и Юганскнефтегаз ще бъдат продадени. Според него обаче това трябва да стане не сега, а когато има гаранция, че приватизационните търгове ще бъдат организирани открито, с максимален брой участници и на максимално висока цена.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?