Русия ще проведе най-големите учения от 1981 г.

Русия ще проведе най-големите учения от 1981 г.

Русия ще проведе другия месец най-големите си военни учения от 1981 г. насам, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Шойгу съобщи на среща с журналисти в руската република Хакасия, в Сибир, че около 300 000 военнослужещи и над 1000 летателни апарата ще участват в маневрите "Изток-2018“ от 11 до 15 септември, съобщи ТАСС.
Според него Русия не е провеждала толкова големи военни учения от 1981 г.

"Те в някои отношения повтарят (маневрите) "Запад-81“, но в други са още по-мащабни. Над 1000 летателни апарата и почти 300 000 военнослужещи (ще участват) на почти всички полигони на Централния и Източния военни окръзи. Естествено ще се включат Тихоокеанският флот, Северният флот, изцяло ще бъдат задействани въздушнодесантните войски“, каза Шойгу.

"Представете си, че едновременно в движение се намират 36 хиляди единици военна техника – танкове, БТР, БМП, и всичко това естествено ще бъде проверено в условия, максимално близки до бойните“, добави министърът.
На един от етапите на учението ще се включат подразделения на Китай и Монголия, посочва ТАСС.

НАТО ще извърши мониторинг на ученията "Восток-2018" ("Изток-2018"), но подробностите около този процес са засекретени, заяви и.д. говорителят на алианса Дилън Уайт.

"Постоянно следим руските учения и ще предприемем действия по отношение на "Восток 2018". Подробностите за това как анализираме тези разузнавателни данни, са засекретени, каза Уайт.

Той посочи, че военните аташета в Москва на държавите от НАТО са получили покана да наблюдават ученията и алиансът обмисля възможността да присъстват.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?