Русия ще проверява интернет ресурсите на БиБиСи

Русия ще проверява интернет ресурсите на БиБиСи
Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор започва проверка на интернет ресурсите на Би Би Си и на телевизия "Би Би Си уърлд нюз", излъчваща за територията на федерацията, за да установи дали спазват законодателството на Русия, съобщи ТАСС.
 
Агенцията се позовава на сайта на Роскомнадзор. Проверката е свързана с решението на британския медиен регулатор Офком, според което руската телевизия "Ар Ти" е нарушила правилата за излъчване.
 
"Проверките на Би Би Си от страна на руския комуникационен регулатор Роскомнадзор може да бъдат смятани за ответна реакция срещу действията на британския медиен регулатор Офком спрямо руската телевизия "Ар Ти",  каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
 
Различни руски ведомства имат много въпроси към Би Би Си, "що се отнася до тенденциозно отразяване на едни или други събития, отразяване не в медиен режим, а в един такъв програмиран и ангажиран режим" - по-специално събития в Сирия и събития, свързани с Руската федерация, отбеляза Песков.
 
Вчера Офком заяви, че "Ар Ти" е нарушила правилата за безпристрастност в свои излъчени през март и април предавания, включително отразявайки отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
 
Телевизия "Ар Ти" изрази "крайно разочарование" от заключенията на Офком. В момента нейни представители ги проучват и в най-скоро време ще вземат решение за бъдещите си действия, посочва руската агенция.
 
Според Офком телевизия "Ар Ти" може да бъде глобена в размер на 250 хил. британски лири или 5 на сто от доходите, осигурявани чрез британския ѝ телевизионен лиценз.
 
По-късно в петък британската радиотелевизионна компания Би Би Си съобщи, че работи напълно съгласно руските закони и правила, за да представя независими новини, след като медийният регулатор на Русия каза, че ще ѝ направи проверки.
 
"Както на всички други места по света, Би Би Си работи в Русия в пълно съответствие със законите и правилата в страната, за да представя независими новини и информация на своята публика", каза говорителка на медията.
Споделяне

Още от Свят