Русия ще стане по-голяма за сметка на Грузия

Русия ще стане по-голяма, пише московският всекидневник "Ведомости" във вторник. Според публикацията Москва започва юридическа процедура за делимитиране и демаркиране на границите с Абхазия и Южна Осетия. Източник от администрацията на президента Дмитрий Медведев съобщил, че Русия ще уреди въпроса с признатите от нея държавни власти в Абхазия и Южна Осетия и ще получи територии, оспорвани от Грузия.

Шефът на комисията за оформяне на границата с Грузия към руското външно министерство Вадим Постнов казал, че претенциите на Грузия са неоснователни. Според него грузинските преговарящи са претендирали за част от морската акватория, която Русия смята за своя според Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. - десетки квадратни километра изключителна икономическа зона.

Според грузинското външно министерство обаче Русия упорито полага усилия да легитимира свои доверени режими, доведени на власт от Кремъл. Федерацията прави опит да анексира територия на една независима държава и същевременно провежда масови етнически чистки в окупираните грузински територии

"Приканваме международната общност да заеме твърда позиция", призова грузинското външно министерство.

"Независимая газета" припомня, че Русия засилва военното си присъствие в Абхазия. Тази година Москва ще започне да изгражда военноморска база за бойни кораби от своя Черноморски флот в абхазкото пристанище Очамчира.

Главният щаб на руския военноморски флот посочва сред причините "заплахата от диверсии и терористични акции от страна на грузинските специални служби", отбелязва вестникът и цитира външния министър на Абхазия Сергей Шамба: "Колкото по-силно е военното присъствие на Русия на абхазка територия, толкова по-здрави са гаранциите за нашата сигурност".

Според Грузия обаче създаването на военноморска база в Очамчира е част от окупационния план на Русия.

По БТА

Споделяне

Още от Свят