Русия ще строи 32 реактора за десет години

Русия ще строи 32 реактора за десет години

В близките десет години Русия планира активно да развива атомната си енергетиката и да построи 30-32 ядрени реактора, съобщи в четвъртък премиерът Владимир Путин по време на осмата си поред пряка линия с жителите на Русия, цитиран от РИА Новости.

По думите му става въпрос за колосален обем. “В съветските години бяха изградени 35-38 големи енергоблока“, отбеляза Путин. Той добави, че корпорацията “Росатом“ разполага с достатъчно средства за целта, а при необходимост ще бъде подкрепена.

През април 2009 г. генералният директор на “Росатом“ Сергей Кириенко поиска от правителството 50 млрд. рубли като имуществена вноска в държавната корпорация. Малко по-късно Путин заяви, че молбата ще бъде удовлетворена.

Тазгодишната пряка връзка на Путин с руснаците бе осъществена чрез два телевизионни канала и две радиостанции, като постави рекорд по продължителност и брой зададени въпроси. Този път премиерът разговаря с гражданите на страната над четири часа, което е с час повече от предходната година. В хода на общуването си с обикновените хора Путин отговори на 80 въпроса, но общо питанията към него са надхвърлили 2 млн. броя.

В края на “Разговора с Владимир Путин“ премиерът зачете изпратен му SMS, чийто подател му предлага вечен живот.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес