Русия ще строи два ядрени реактора в Сирия

По време на започващото днес официално посещение в Москва на сирийския вицепрезидент Абдел Халим Хаддам ще се разисква подготовката на двустранна спогодба, според която Русия ще изгради в Сирия два ядрени обекта - АЕЦ и опреснител на морска вода на базата на атомен реактор. Това съобщава електронната Газета.Ру, като се позовава на руското външно министерство.

Не се посочва приблизителната стойност на бъдещата сделка, но с оглед на цените на световния пазар може да се предположи, че става дума най-малко за 1,5 - 2 милиарда долара, добавя изданието.

Нeназовани представители на израелското правителство, потърсени от електронното изданието за коментар, първоначално отхвърлили възможността за подобен проект и го взели за шега.

След запознаване с официалното изявление на руското външно ведомство от Ерусалим уверили, че въпросът за руско-сирийското ядрено сътрудничество непременно ще бъде поставен по време на започващата днес визита в Русия на израелския вицепремиер и строителен министър Натан Шарански.

Доколко болезнена ще бъде реакцията на Израел по повод изграждането на два руски ядрени обекта в Сирия, може да се съди "по упорството, с което Тел Авив се стреми да издейства от Москва ограничаването на ядреното сътрудничество с Иран", отбелязва Газета.Ру.

През 1981 година Израел бомбардира иракския ядрен реактор Озирак и така прекъсна възможността някоя от арабските държави от региона да се снабди с атомно оръжие.

Още от Свят