Русия ще увеличи капацитета на "Южен поток" с 50 на сто

Русия ще увеличи капацитета на "Южен поток" с 50 на сто

Капацитетът на газопровода "Южен поток" се планира да бъде увеличен с 16 млрд. куб.м. газ годишно. Това заяви зам.-председателят на управата на "Газпром" Александър Медведев, предават руските медии в сряда. Сега планираната транзитна мощност е 31 млрд. куб.м. за година. От изявлението следва, че капацитетът на "Южен поток" ще се увеличи с малко над 50 процента.

По оценка на "Газпром" увеличаването на мощността ще е икономически оправдано, заради повишеното търсене на газ. Освен това стойността на прокарването на газопровода може да се окаже по-ниска от предвидената.

"Не трябва да се забравя, че икономическата криза има поне едно положително следствие – стойността на материалите, услугите и оборудването пада. Затова ние очакваме, че разходите по проекта съществено ще намалеят", каза Медведев.

Тръбопроводът "Южен поток" трябва да съединява Русия и страните от Южна и Централна Европа. Той ще мине през България по дъното на Черно море. Стойността на подводния участък се оценява на 10 млрд. долара. В продължението едно от разклоненията на газопровода ще мине през Гърция в Южна Италия, а второто – през Сърбия и Унгария в Австрия. Споразуменията между страните, които ще позволят реализиране на строителството на сухопътните части на "Южен поток", вече са подписани от правителствата на България, Сърбия, Унгария и Гърция.

Общо междуправителствено споразумение, каквото бе решено да се подпише, обаче още не е сключено.

През октомври миналата година се появиха информации, че "Газпром" възнамерява да привлече Румъния в проекта и да замени България като част от трасето, тъй като прокарването на тръбопровода през Черно море до Румъния ще струва с 12 процента по-евтино.

От газовата компания обаче опровергават подобни намерения.

Изграждането на съоръжението ще става постепенно и е планирано в периода 2015-2024 г.

Същевременно "Газпром" се опитва да реализира строителството на газопровода "Северен поток", който трябва да свърже Русия и Германия. Той ще бъде продължен по дъното на Балтийско море в неутрална територия. В първия етап от прокарването на тази тръба пропускателната мощност се предвижда да бъде 27.5 млрд. куб.м. газ годишно. Вторият етап трябва да удвои пропускателната мощност до 55 млрд. куб.м.

Наличието на два газопровода за износ с мощности 47 и 55 млрд. куб.м. газ на година ще позволи на "Газпром" да увеличи подаването за Европа. В светлината на скорошната газова криза, когато беше прекъснат транзита на газ през територията на Украйна за Европа, Европейският съюз оцени строежа на руските тръбопроводи като заплаха за енергийната сигурност на ЕС и перспективите на алтернативния газопровод “Набуко“, заяви във вторник премиерът на Чехия Мирек Тополанек, чиято страна е председателстваща в ЕС в момента.

“Набуко“ трябва да снабдява страните от Европа с газ от региона на Каспийско море и Средна Азия, като заобикаля Русия. Разчетената му пропускателна способност е 30 млрд. куб.м. газ годишно или около 5% от цялото потребление на гориво в страните на Европа. За основни доставчици на газ за Набуко се сочат Азербайджан, Туркмения и Узбекистан. Изграждането на тръбопровода се оценява на 7.9 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес