Русия ще вземе "ответни мерки" срещу разширяване на НАТО на изток

Русия ще вземе "ответни мерки" срещу разширяване на НАТО на изток

Русия ще предприеме "адекватни ответни мерки" срещу евентуалното разширяване на НАТО в източна посока. Това обяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

Според него подобен развой "ще предизвика сериозен военнополитически обрат не само в Европа, но и в цял свят, ще засегне пряко националните интереси на Русия, свързани със сигурността ѝ, и ще принуди страната ни да вземе адекватни ответни мерки".

Изявлението на Лукашевич става факт само ден, след като зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов заяви, че евентуалното влизане на Украйна в НАТО, за което Киев фактически започна подготовка, ще доведе до пълно скъсване на отношенията между Русия и Североатлантическия пакт.

"Убедени сме, че евроатлантическият уклон във вътрешната и външната политика на Украйна едва ли ще съдейства за излизане на държавата от дълбоката икономическа и вътрешнополитическа криза. Очевидно е, че натовските амбиции ще затруднят още повече търсенето на пътища към общонационален диалог и съгласие. Руската федерация се обявява против създаването на нови разделителни линии в Евроатлантика, за създаване на доверие", допълва Лукашевич в четвъртък.

По думите му Киев цели сближаване с НАТО, тъй като това е алтернатива на възможността "да развива нормални отношения с Русия". Това пък може да влоши още повече отношенията на федерацията "с тази братска страна" и да стане пречка за "сътрудничеството, включително в икономиката и енергетиката", предупреди Лукашевич.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?