Русия ще защитава интересите на задържания във Франция милиардер Керимов

Сулейман Керимов

Русия ще положи всички възможни усилия, за да защити интересите на руския сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов, арестуван в понеделник от френската полиция на летището в Ница във връзка с дело за пране на пари, придобити чрез данъчни измами, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Разбира се, сенаторският статут на Сулейман Керимов и фактът, че е руски гражданин, са залог за това, че ще положим всички възможни усилия за защита на законните му интереси", заяви Песков. "От особено значение е, че Керимов притежава дипломатически паспорт, с който е влизал на територията на Франция. Затова енергичната работа по защита на интересите му ще продължи", добави говорителят.

Керимов, който е роден в Дагестан, беше арестуван при пристигането си в Ница в понеделник. Очаква се днес той да бъде повикан отново на разпит във връзка с пране на пари, придобити чрез данъчни измами, съобщава източник, близък до случая. Според руски медии милиардерът е влязъл във Франция с личния си паспорт, а не с дипломатическия, тъй като посещението му е било частно, а не официално.

Милиардерът е 21-ият по богатство човек в Русия по данни на сп. "Форбс", което оценява състоянието му на 7 милиарда долара, съобщава АФП. Задържането му във Франция разгневи руски депутати. Сенаторът Франц Клинцевич го определи като "русофобска провокация", отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?