Русия ще засилва позициите си в Черно и Средиземно море, както и Атлантическия океан

Русия ще засилва позициите си в Черно и Средиземно море, както и  Атлантическия океан

Русия ще засили стратегическите позиции на военноморския си флот в Черно море и се стреми да поддържа присъствието си в Атлантическия океан и Средиземно море, според най-новата военноморска доктрина, която е била променена заради "недопустимото" разширяването на НАТО, предаде агенция "Франс прес".

Новата доктрина, публикувана на уебсайта на Кремъл, идва половин година след последната промяна, която отразяваше рязко влошените отношения със Запада.

НАТО вече се разглеждаше като основна заплаха в по-ранна версия на доктрината, публикувана през 2010 г., но войната в Украйна вдигна напрежението до нива, невиждани от Студената война насам, коментира агенцията.

Новият документ за развитието на военноморските сили подчертава "недопустимия характер на плановете на Алианса да разполага военни инфраструктури близо до границите на Русия".

Като цели на "развитието на инфраструктурата" на флота се посочват Черно море и Крим, който беше анексиран от страна на Русия през 2014 г.

Документът също така призовава за "ускорено разширяване и завършването на стратегическите руски позиции" в Черно море.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин също така подчерта и "акцентът, поставен върху Атлантическия океан и Арктика" в новата доктрина.

За новата доктрина съобщи и самият Путин, говорейки вчера на съвещание, състояло се на борда на фрегатата "Флотски адмирал на Съветския съюз Горшков" в руската военноморска база в Балтийск, Калининградска област, предаде БТА.

На съвещанието, според ТАСС, са присъствали още заместник-премиерът Дмитрий Рогозин, министърът на отбраната Сергей Шойгу, командващият военноморския флот адмирал Виктор Чирков и други висши военачалници.

Главната цел на морската доктрина е да гарантира цялостна, последователна и ефективна морска политика на Русия, насочена към защита на държавните ѝ интереси, посочил Путин на съвещанието, на което е била обсъдена и одобрена новата доктрина.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?