Русия щяла временно да финансира АЕЦ “Белене“

Русия щяла временно да финансира АЕЦ “Белене“

България и Русия разговаряли за временно финансиране от страна на Москва за строежа на АЕЦ “Белене“, който се изпълнява от руската компания “Атомстройекспорт“ (АСЕ). Това заяви пред БНР във вторник руският министър на енергетиката Сергей Шматко, който преди да поеме поста беше президент на АСЕ.

В Брюксел, където участва в международната конференция, посветена на модернизацията на украинската газова система, Шматко подчерта пред журналисти, че Русия и България работят по проекта за АЕЦ “Белене“ в "атмосфера на много високо взаимно разбиране и доверие".

"Това ни позволява, въпреки че не са решени всички въпроси с финансирането, да вървим напред с изпълнението на проекта", каза той. "Договорихме се да се разгледа възможността за временно финансиране на строителството на атомната централа, докато стратегическият инвеститор – компанията RWE, не започне да финансира проекта. На нашите компании са вече дадени указания да започнат да осъществяват финансирането в рамките на руската държавна подкрепа за този проект", обясни министър Шматко.

Още в началото на 2008 г. Владимир Путин, тогава все още президент на Русия, обяви, че в бюджета на страната е предвидени 3.8 млрд. евро за изграждането на българската ядрена централа. Дълго време София оставяше този вариант като краен, но миналия петък българският министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров посети Москва именно, за да се обсъдят условията за ползването на това кредитиране.

Шматко призна, че ако въпросът с гаранциите за стабилно финансиране не бъде решен в близко бъдеще, това може да забави изграждането на АЕЦ "Белене", но добави, че ако се стигне дотам, българската и руската страна ще разработят съвместен плана за действие, който да сведе закъсненията до минимум.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес