Русия "скастри" Румъния заради антируска реторика

В Москва "обърнаха внимание на няколко поредни антируски изказвания на президента на Румъния Траян Бъсеску във връзка със събитията около Украйна и Крим", заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Лукашевич посочи, че в хода на мероприятията в Букурещ по повод 10-годишната от встъпването на Румъния в НАТО румънският президент отново е обвинил Русия в "агресия срещу Украйна", нарушаване на Будапещенския меморандум от 1994 г. и други.

 

По думите на Лукашевич външният министър на Румъния Титус Корлъцян също проявява "усърдие" в осъждането на Русия.

 

"Зад подобни нападки отчетливо се вижда явното намерение на официален Букурещ да игнорира първопричината за украинската криза, нежеланието честно да се признае какви сили способстваха за нейното разпалване и продължават да упорстват в неприемане на

разумен път за нейното преодоляване", подчерта говорителят на руското външно министерство.

 

По думите му поредният изблик на антируска реторика у ръководството в Букурещ "на етап, в който диалогът между Москва и Букурещ едва е започнал да приема позитивна динамика, не отговаря на интересите на нито една от страните и не може да не предизвиква разочарование".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят