Русия склонна за бази в България или Румъния, но не и в Полша

Русия би разбрала разполагането на бази на НАТО в България или в Румъния, но не и в Полша, Словакия, балтийските страни или държавите от ОНД, предаде АФП. Агенцията се позовава на високопоставен представител на руското министерство на отбраната.

"Русия може да разбере разполагането на бази на НАТО в България или в Румъния, но създаването на подобни военни инсталации в Полша, Словакия или в балтийските страни няма смисъл, що се отнася до борбата срещу тероризма", подчерта руският представител. Той допълни, че Русия е категорично против разполагането на военни бази на САЩ или на НАТО в страните от Общността на независимите държави, които тя причислява към сферата си на влияние.

България, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Словакия и Словения през ноември 2002 г. бяха официално поканени да се присъединят към НАТО, отбелязва АФП.

Неотдавна САЩ съобщиха, че планират да променят разположението на силите си в Европа, които сега са концентрирани основно в Германия. Пентагонът иска да използва бази в бившия съветски блок за изпращане на войници в кризисни райони южно от бившия СССР.

Руските военни смятат, че изграждането на такива бази е приемливо например в България - за осигуряване на подкрепа за операциите в Ирак или Афганистан. Те обаче се опасяват, че подобни бази ще представляват заплаха за Русия, ако бъдат разположени например в Полша, посочва АФП.

Руската армия също така се тревожи, че САЩ могат да превърнат в постоянно военното си присъствие в страните от Централна Азия, чиито военни бази се използват от Вашингтон за подкрепа на операцията Афганистан.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?