Русия: Следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа, но не задължително жена

Виталий Чуркин

Би било чудесно следващият генерален секретар на ООН да е жена, но кандидатите не бива да бъдат ограничавани изкуствено по полов признак. По-важното е наследникът на Бан Ки-мун на поста да е от Източна Европа, заяви руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС в четвъртък.

Нито един от осмината генерални секретари на ООН в историята не е бил от Източна Европа и всички те са били мъже. Затова мнозина смятат, че това дава добри шансове на българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, отбелязва ТАСС. Сред потенциалните претенденти още са и други жени - президентът на Чили Мишел Бачелет и администраторът на Програмата на ООН за развитие, новозеландката Хелън Кларк - които обаче не са от Източна Европа.

Вторият, последен петгодишен мандат на Бан Ки-мун като генерален секретар на световната организация изтича на 31 декември догодина.

"Би било чудесно, ако жена стане генерален секретар на ООН. Необходимо ли е обаче да ограничаваме своя избор?", попита руският постоянен представител в световната организация, чиято страна е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН този месец.

В същото време Чуркин подчерта, че в групата на източноевропейските държави са "твърдо убедени, че следващият административен ръководител на организацията трябва за първи път да е представител на този регион". Оттам са изпратили съответно писмо до Бан Ки-мун, което е било подписано и от Русия.

"Вътре в източноевропейската група има сериозни опасения, че някои от онези, които се обявяват активно за избиране на жена за генерален секретар, всъщност са заинтересовани не от това, а се опитват да изместят избора извън рамките на източноевропейската група", отбеляза Чуркин. Според него най-активните поддръжници на избирането на жена за генерален секретар твърдят, че трябва да се избере измежду представителки на целия свят. Това са "политически маневри, насочени към постигането на определени цели", предупреди той.

Споделяне

Още от Свят