Русия смекчи обвиненията срещу активистите на "Грийнпийс"

Активистите бяха арестувани при опита да се качат на нефтената платформа "Разломная"

Следственият комитет на Руската Федерация преквалифицира предявените обвинения срещу арестувания екипаж на кораба "Арктик Сънрайз" на "Грийнпийс" от пиратство в хулиганство. Това съобщиха руските агенции в сряда, цитирайки официалния представител на комитета Владимир Маркин.

 

Така задържаните от месец 30 активисти са заплашени с наказание от седем до осем години затвор, докато по предишното обвинение в пиратство ги грозеше присъда до 15 години.

 

За намерението да се променят обвиненията от страна на Главната прокуратура заяви ръководителят на президентския съвет за правата на човека Михаил Федотов, който отбеляза, нефтената платформа на "Газпром", на която екозащитниците се опитаха да се качат, не представлява плавателен съд посмисъла на морското право и не е имало умисъл сред активистите да завладеят сондата.

 

Трийсетте обвиняеми, от които 26-ма са чужденци, се намират в мурманския следствен изолатор от 19 септември и протести срещу тяхното задържане има в редица държави. Последната такава проява с искане те да бъдат освободени бе миналата събота.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят