Русия смята, че България ще преосмисли решението си за АЕЦ "Белене"

Консорциум с променливи играчи можело да купи проекта до края на годината, но държавата не знаела за това

Русия смята, че България ще преосмисли решението си за АЕЦ "Белене"

Отказът на България от строежа на АЕЦ "Белене" некоректно се свърза със стойността на проекта, заяви в понеделник пред журналисти шефът на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко. Той и досега смята, че "ще мине някое време и в България ще бъде преосмислено отношението към проекта, който се явява най-рентабилният и най-евтиният сред възможните алтернативи".

Изявлението му дойде на фона на обяснение на Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум и собственик на един от основните консултанти по ядрения проект – "Риск Инженеринг", че частен консорциум с един основен играчи и други, които може и да се променят, има интерес да купи от държавата проекта за строеж на АЕЦ "Белене" и ако тя се съгласи, това може да стане до края на годината. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обаче заяви, че държавата на този етап не знае за такъв интерес

Кириенко отново отбеляза, че "Росатом" е предлагала на българското правителство да "вложи толкова, колкото каже" и така да финансира строежа на ядрената централа, а когато тя заработи, с приходите от продажбата на електроенергията да се покрива направената инвестиция или да се изкупи делът в дружеството.

Манчев пък обясни, че при преговори между проявилия интерес инвеститор и държавата и постигане на споразумение за преобразуването на АЕЦ "Белене" в частен проект, документите за това трябва да се подпишат освен от новия собственик на проекта и стария - "Националната електрическа компания" (НЕК), и от руския изпълнител на спрения в момента строеж "Атомстройекспорт" (АСЕ), която има права върху технологията, която се предвижда да се използва в бъдещата ядрена централа.

За новия собственик и жилото, и меда

"Когато се подпише споразумението между трите страни, (този процес не е толкова лесен и бърз, но смятам, че до края на годината може да приключи), този който купи проекта, ще купи "и жилото, и меда", посочи Манчев, за когото се твърди, че заедно с руската "Росатом", собственик на АСЕ, стои зад привличането на въпросния частен инвеститор.

Още миналата седмица по време на традиционната международна ядрена конференция той съобщи за възможността АЕЦ "Белене" да се реализира като частен проект. Тогава бе споменат отново американският инвестиционен фонд, който преди време внесе неофициално намерение за включване във Втора атомна, но тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков поиска официално писмо за инвестиционни намерения, за да може да се проведат съответните преговори. Сега Манчев посочи, че не смята за разумно да се вдига шум в общественото пространство, тъй като "процесът е доста чувствителен".

По думите му руснаците продължават да имат интерес към участие в проекта. Предишните намерения на "Росатом" бяха да купи между 27 и 43 на сто от компанията за строеж на АЕЦ "Белене", в която НЕК трябваше да държи 51 на сто. Останалите привлечени от "Росатом" частни участници с по 1 процент бяха френската "Алтран" и финландската "Фортум", която имаше опция за придобиване до 25 процента.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев от своя страна коментира пред журналисти в понеделник, че държавата на този етап няма информация определена компания да проявява интерес към АЕЦ "Белене".

Добрев: Три години не намерихме западен инвеститор

Необходимо първо да се видят детайлите по идеята във връзка с АЕЦ "Белене". Твърди се, че има западен инвеститор, ние три години търсихме такъв западен стратегически инвеститор и такъв не се появи. Нека да видим, ако има такъв, кой е той и какво е конкретното предложение, включително и финансово, каза Добрев.

В подкрепа на идеята за частна АЕЦ "Белене", собственикът на "Риск Инженеринг" посочи, че "в Германия, Финландия, САЩ, Япония, Турция, Испания, Швеция ядрените централи са частни". "Правилата, които са наложени в една държава, важат и за държавните, и за частите компании. Единственият проблем при частен проект ще бъде, че държавата ще взима от него само полагащите ѝ се данъци,а не печалбата, която ще реализира проектът", допълни той.

Според него "руснаците са изпреварили другите страни в областта на ядрената енергетика с 20 години". "Единственият недостатък на руската ядрена технология е, че няма добра електрическа част, затова водещи компании като "Сименс", "Дженерал Електрик" и други се включват като доставчици на точно тези части", заяви Манчев.

Той посочи още, че има представа каква е готвената от руснаците сметка за извършената работа по АЕЦ "Белене" до края на март 2012 г., когато правителството и парламентът решиха да спрат проекта заради високата му цена, изчислена на 10.35 млрд. евро от британската банка HSBC, консултант на българската държава по проекта. Малко след решението за спиране на изграждането на ядрената централа шефът на "Росатом" Сергей Кириенко каза, че на АСЕ са направени поръчки за около 1 млрд. евро.

Ще трябва да си платим и двата реактора

"Сумата е много по-различна от тази, която се говори в пространството. Ние не можем да си купим само първи блок, ще трябва да си платим и двата. На нас може да ни се иска да платим само единия, но са поръчани и изпълнени и двата", заяви Манчев.

"Руснаците ще ни осъдят, нямаме никакъв шанс пред арбитражните съдилища в Париж и Лондон. Ако вие ми поръчате нещо и сключа договор с вас, дали сте ми и аванс и с години наред ми повтаряте, че проектът ще се случи, а накрая проектът се спре, мислите ли, че няма да ви осъдя? Не може да си купиш хляб, без да си го платиш. Договорите, които държавата сключва, трябва да се изпълняват, независимо от кое правителство са сключени", допълни той.

Ядреният специалист коментира още, че за да се стигне до структуриране на компанията за строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", първо трябва да се похарчат между 30 и 50 млн. евро, за да ги има всички документи на масата, с които да се обяви международен търг за избор на доставчик на технология.

"Дори и нищо да не се случи с проекта "Белене" и изработеното за него оборудване стои на склад и чака да се роди Нероден Петко, то когато стигне до етап - лицензирана площадка, приет ОВОС, проектно проучване, окомплектоване на проекта, така или иначе ще трябва да се сключи междудържавен договор за предоставяне на ядрената технология, а това ще включва и държавни гаранции - нещо, което ние сме го избегнали при проекта "АЕЦ Белене", обясни Манчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес