Русия смята, че Женевските преговори за Сирия са изчерпани

Сергей Шойгу

Преговорите по сирийската криза, провеждащи се в Женева, са се изчерпали и трябва да се пристъпи към съставянето на нова конституция на Сирийската арабска република, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу на слушания в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

"Това, което можа да бъде направено в Женева, според мене, е максимумът на възможното. Бихме искали на същия терен и на терена в Астана (Казахстан - бр.р) да започне работа по новата конституция и за бъдещето на Сирия, както и за механизма на приемането ѝ, за новия механизъм за избиране на парламент и ръководство на Сирия", посочи Шойгу.

Русия и САЩ продължават да обсъждат денонощно положението в Сирия и готвят съвместен проект за южната зона за деескалация, съобщи той. "Вършим заедно (със САЩ) много работа - не искам да разкривам тук всичко - и бихме искали тази работа да бъде доведена до край", каза той. Министърът добави, че руското министерство на отбраната е в непрекъсната връзка по тези въпроси и с Йордания и Израел.

"Надяваме се в началото на юни да се състои поредната среща на преговорите за Сирия в Астана, където да можем да утвърдим всички положения за силите, които ще поддържат зоните за деескалация, да утвърдим карти, коридори за сигурност. Според нас коридорите, разделящи страните в конфликта там, трябва да бъдат широки един километър", добави Шойгу.

Руското военно министерство разполага с информация къде и коя от терористичните организации "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" държат компоненти за химическо оръжие, отбеляза руският външен министър.

Министър Шойгу посочи Украйна, Сирия и Корейския полуостров като стратегически важни за Русия региони.

Споделяне

Още от Свят