Русия смята да засили присъствието си в Черно и Средиземно море

Русия смята да засили присъствието си в Черно и Средиземно море

Намерението на Русия да засили присъствието си в Черноморския регион и Средиземно море, за да защити стратегическите си интереси, обяви в петък главнокомандващият на Военноморския флот на Русия адмирал Владимир Масорин, цитиран от руските агенции. Изявлението си Масорин направи при официалното представяне на новия главнокомандващ на Черноморския флот.

Той заяви, че правителството на Русия е отделило над 40 млрд. рубли за строителството на нова база на Черноморския флот, което трябва да стане до 2020 г. Руските кораби обаче няма да изоставят старата база в Севастопол, само самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" вероятно ще бъде пребазиран в бъдещата база в Новоросийск.

“От оперативно-важно значение се явява за Черноморския флот на първо място Средиземно море. Със задействането на силите на Северния и Балтийския флот там трябва да бъде възстановено постоянното присъствие на руския военно-морски флот", каза Масорин.

По думите му това ще стане като се отдели специално внимание на сътрудничеството с военноморските сили на Украйна и Турция, като адмиралът помоли Одеса да не се притеснява заради засилването на Черноморския флот на Русия.

"Украйна е нашият най-близък съсед и на нейна територия  са базирани сили на Черноморския флот на Русия, а Турция е сериозен регионален лидер, заяви Масорин на борда на флагмана на Черноморския флот крайслера "Москва"

"Операционната зона на флота, разположен в Черноморските и Средиземноморските зони,  плътно до Атлантическия океан, дава  възможност за достъп до Европа, Азия и Африка. Именно в тази зона и прилежащите ѝ континентални райони формират както взаимни междудържавни интереси, така и противоречия в различни сфери на геополитиката, отбеляза главнокомандващият. 

"Там има доста конфликти, в които страните демонстрират готовност да решат териториалните и политическите противоречия с военна сила, отбеляза Масорин.

По време на Студената война съветският военноморски флот имаше постоянно присъствие в Средиземно море и ползваше под наем база в Сирия, припомня Ройтерс. Агенцията не изключва възможността Русия отново да използва Сирия като база за средиземноморските си операции, но подобен ход би могъл да разгневи Израел.

Споделяне

Още от Свят