Русия спря филм, в който американци спасяват руския президент

Русия спря филм, в който американци спасяват руския президент

Руското министерство на културата спря разпространението по кината на холивудския филм "Убиец на ловци" ("Hunter Killer"), в който американски войници спасяват руския президент с цел предотвратяване на Трета световна война.

Министерството на културата изтъкна, че филмът е спрян по административни причини, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Дистрибуторската компания не предостави в нужния срок копие на филма с необходимото качество в държавната кинотека "Госфилмофонд", посочва министерството.

Филмът е адаптация по книгата на Джордж Уолъс и Дон Кийт "Убиец на ловци", в която се разказва историята на неопитен командир на американска подводница, принуден да сътрудничи с група морски тюлени, за да спасят руския президент. Последният е държан за заложник от руски терористи, предвождани от министъра на отбраната. Терористите подготвят държавен преврат и заплашват да започнат Трета световна война.

Филмът, в който участва актьорът Гари Олдман, трябваше да бъде излъчен в 850 киносалона в Русия с начална дата 1 ноември.

Компанията дистрибутор Megogo Distribution е помолила кината временно да снемат филма от програмите си. В писмото си тя посочва, че е предала в срок всички необходими материали и документи, за да получи разрешение за разпространението на филма. Компанията твърди, че до 1 ноември не е получила никакви противопоказания по отношение на филма или отказ да се допусне излъчването му.

Миналия месец филмът бе забранен и в Украйна, по силата на закон, забраняващ филмите, в които се възхвалява руската военна мощ.

"Филмът попадна под ударите на закона и бе забранен. Решението за забраната бе взето преди месец", заяви представител на украинската дистрибуторска компания "Киномания", която беше натоварена с разпространението му в Украйна.
Споделяне

Още от Свят