Русия спря излъчването на "Гласът на Америка"

Русия спря излъчването на "Гласът на Америка"

Договорът на радио "Гласът на Америка" за излъчване на дълги вълни в Москва е прекратен, съобщи в сряда интернет порталът на радио "Ехото на Москва".

"Не възнамеряваме да продължим сътрудничеството си", се казва в писмо от 21 март на директора на международната агенция "Россия сегодня" Дмитрий Киселев в отговор на искане от страна на Управителния съвет по радио и телевизия на САЩ, координиращ работата на "Гласът на Америка" и "Радио Свобода", за удължаване на договора за излъчване на руски език.

Информацията бе потвърдена и от Джефри Шел, ръководител на Broadcasting Board of Governors (BBG) към администрацията на САЩ.

Така се прекратява излъчването на последната радиопрограма на "Гласът на Америка" в Москва. Предаванията съдържаха новини на английски и руски език, както и уроци по английски.

Джефри Шел определи решението като ограничаване на свободата на словото.

Дмитрий Киселев бе включен във втората част от списъка на ЕС за санкции спрямо редица руски официални лица в отговор на присъединяването към Русия на Крим. През март Киселев заплаши САЩ, че Русия може ги превърне в "радиоктивна пепел".

Руският опозиционен политик Борис Немцов обаче коментира, че Киселев едва ли има отношение към спирането на американската радиостанция.

Хората, които приеха това решение, не стоят в информационната агенция "Россия сегодня", а зад "надеждните стени на кремълските кабинети".

Руското законодателство предвижда възможност за спиране на излъчването на всяко чуждестранно средство за масова информация, ако постъпи съответно разпореждане от представители на властта.

Шел от своя страна обеща BBG да продължи да работи за руската аудитория, включително чрез платформи и спътников сигнал.

Споделяне

Още от Свят