Русия спря вноса на месни и млечни продукти от пет български фирми

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е поискал доклад от директора на Агенцията по храните Йордан Войнов какви са причините Русия да спре разрешителните за внос на пет български месо- и млекопреработвателни предприятия.

Това съобщи Найденов пред журналисти в петък в Държавно ловно стопанство "Витиня" където демонстрира правилата за безопасност при лов.

Той обеща пресцентърът на министерството да обяви допълнително имената на петте фирми. Проверката е правена от руските ветеринарни власти. В повечето случаи руските стандарти за внос на тези стоки в някаква степен се различават и дори са по-високи от тези на ЕС, каза Найденов.

"Когато получа доклада, ще коментирам допълнително, не е нещо драматично, те губят територии за това, че не отговарят на определени стандарти, а дали стандартите им са добри, за да отговарят на нашия пазар, това ще се каже след проверката”, посочи министърът.

Той допълни, че при посещението му в Русия с неговия руски колега са се договорили за съвместни проверки и тъй като тези пет предприятия не отговарят на изискванията, техните разрешения за експорт са отнети.

Споделяне

Още от Бизнес