Русия свали цената на турската АЕЦ "Аккую" до 18.7 млрд. долара

Стойността на реализацията на проекта за строеж на турската АЕЦ "Аккую" се намалява, съобщи шефът на създаденото за целите на проекта акционерно дружество Александър Суперфин по време на симпозиум на Световната ядрена асоциация в лондон, цитиран от изданието СмартГрид.ру.

"Ако обявената от нас по-рано номинална стойност на четирите блока беше 20 млрд. долара, то сега е уточнена – 18.7 млрд. долара", каза Суперфин. По негово мнение, след като приключи разработката на проекта, което е планирано за средата на 2013 г., е възможно и по-нататъшно намаляване на тези цифри.

"Росатом", която ще изгради ядрената централа, планира да получи лиценз за строежа на съоръжението до края на 2014 г., съобщиха от държавната корпорация. "След това ние ще започнем реалното строителство – полагането на бетона и т.н.", каза Суперфин. По думите му реализацията на проекта става по график – в близките месец и половина ще бъдат приключени инженерно-изследователските работи на площадката, след което ще започне интензивна обработка на данните, които са необходими за оценката за въздействие върху околната среда на проекта. В средата на 2013 г. се очаква ядрената централа да получи одобрение на екооценката, което ще позволи да се пристъпи към подготовката на площадката за работа.

Суперфин каза още, че проектът АЕЦ-2006, който според междуправителственото споразумение трябва да бъде приложен на площадката на АЕЦ "Аккую", ще бъде "малко модифициран с отчитане на сеизмичността на терена ще има допълнителни мерки за сигурността".

Информацията на поевтиняването на проекта за турската атомна централа идва десетина дни след като дъщерната на "Росатом" компания "Атомстройексппорт" заведе иск срещу българската НЕК за 1 млрд. евро заради неплатената работа по спряния проект АЕЦ "Белене".

Българският проект бе прекратен през март 2012 г. с мотива, че цената му излиза около 20 млрд. лв. за два блока от по 1000 МВ, което е прекалено скъпо за България, която не може да намери стратегически инвеститор в централата.

Намаляването на цената на турската ядрена централа може да се тълкува и като политически ход от страна на Русия, за да даде нови аргументи в полза на АЕЦ "Белене" сред поддръжниците на проекта в страната ни и в условията на искан от БСП референдум за или против АЕЦ "Белене" с мотива, че и българският проект може хипотетично да поевтинее.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?