Русия тества нова междуконтинентална ракета

Русия тества нова междуконтинентална ракета с многосъставна бойна глава с няколко снаряда, предаде във вторник ББС.

Тя е била изстреляна от мобилна пускова установка в 10.20 часа по Гринуич от космодрума Плесецк на около 800 километра северно от Москва.

Новата ракета ще замени предишните поколения междуконтинентални балистични ракети като РС-18 и РС-20, които са гръбнакът на руските ракетни сили.

Новата ракета има десет бойни глави с по няколко снаряда, които могат да бъдат насочвани независимо един от друг, обясниха от руското министерство на отбраната. Така ракета става по-трудна за прихващане и унищожаване от защитните ракетни системи.

Руският тест е свързан по-скоро с плановете на Москва за модернизация на нейните ядрени сили, отколкото с опасенията около американските намерения за разполагане на противоракетен щит на територията на няколко европейски държави, коментира ББС.

Плановете на Вашингтон да разположи 10 ракети прихващачи в Полша и радар в Чехия като част от общата система за противоракетна отбрана на НАТО, предизвикаха притеснения в Москва, въпреки че САЩ подчертаха, че защитават Европа от нападения от страни като Иран, а не от Русия.

Споделяне

Още от Свят