Русия твърди, че може би е убила лидера на "Ислямска държава"

Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници, но има съмнение, че по време на руския удар Ал Багдади се е намирал в посочения район

Русия твърди, че може би е убила лидера на "Ислямска държава"

Министерството на отбраната в Москва проверява данни, че водачът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит при удар, нанесен от руска авиация по южен квартал на град Ракка в края на май, предаде ТАСС.

 

Става дума за удара, нанесен през нощта срещу 28 май по команден пункт, където ръководството на ИД обсъждало маршрути за излизане на джихадистките бойци от Ракка през т. нар. южен коридор.

 

"Според данни, които се проверяват по различни канали, на съвещанието е присъствал и лидерът на ИД Ибрахим Абу Бакр ал Багдади, който е бил ликвидиран в резултат на удара", се казва в съобщение на министерството.

 

Русия предварително бе предупредила САЩ за този удар, подчертава ведомството.

 

При атаката, в която участваха самолети Су-3 и Су-34, бяха ликвидирани високопоставени командири на терористичната групировка, включени в състава на нейния т. нар. военен съвет, сред които "емирът на Ракка" Абу ал Хаджи ал Мисри, а също така близо 30 полеви командири от средното звено и около 300 бойци от личната им охрана, съобщи руското министерство на отбраната.

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин и участниците в оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия за ликвидирането в Сирия на редица членове на ръководството на "Ислямска държава", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

При въздушните удари на руски бойни самолети в района на Ракка са убити над 100 бойци на ИД, включително членове на ръководството ѝ. Възможно е сред тях да е бил лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади, заяви Песков.

 

Руското външно министерство заяви, че информацията за смъртта на Ал Багдади в руски въздушен удар в края на май "продължава да се проверява по различни канали", предаде Асошиейтед прес. На въпрос за това твърдение руският външен министър Сергей Лавров заяви: "Нямам 100-процентово потвърждение на информацията."

Засега няма независимо потвърждение за смъртта на Ал Багдади.

 

Администрацията на САЩ не е в състояние да потвърди съобщението на руското министерство на отбраната за възможната смърт на Абу Бакр ал Багдади във въздушен удар близо до Ракка през май, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс."Нямаме информация, която да потвърди тези съобщения", заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

 

Международната коалиция начело със САЩ заяви, че не е в състояние да потвърди съобщението на Москва, предаде Франс прес.

 

Помолен от агенцията да коментира руското изявление, говорителят на антиджихадистката коалиция Райън Дилън отговори: "На този етап не можем да потвърдим тази информация".

 

Сирийският център за наблюдение правата на човека оспори твърдението на Русия, че може да е убила лидера на ИД в района на Ракка на 28 май, предаде Ройтерс.
"Центърът не е регистрирал никакви въздушни набези на руснаците на тази дата в споменатите райони", заяви шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

 

Сирийският център за наблюдение правата на човека оспори твърдението на Русия, че може да е убила лидера на ИД в района на Ракка на 28 май, предаде Ройтерс.

"Центърът не е регистрирал никакви въздушни набези на руснаците на тази дата в споменатите райони", заяви шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман, цитиран от Ройтерс.

По негова информация в края на май Ал Багдади се е намирал в район между сирийския град Дейр Аз Зур и иракската граница, а не в близост до практически обкръжения град Ракка.

 

"Нима би било разумно Ал Багдади да се отправи на място, намиращо се между чука и наковалнята – между международната коалици и Русия“, Казал Рами Абдел Рахман.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?