Русия твърди, че подкрепя споразумението между Атина и Скопие

Опозиционната "Нова демокрация" в Гърция е против името Северна Македония

Сергей Лавров

Русия ще подкрепи споразумението, постигнато между Атина и Скопие, за преименуване на Република Македония в Република Северна Македония.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Москва, предаде в четвъртък БНР.

"Винаги сме подчертавали, че сме за намиране на решение на проблема без външна намеса и налагане на изкуствени срокове и условия", коментира Лавров, цитиран от Националното радио.

Междувременно опозиционната гръцка партия "Нова демокрация" се обяви категорично срещу споразумението на премиера Алексис Ципрас с македонския му колега Зоран Заев за новото име на Македония, пише местният в. "Катимерини".

Правителството е отклонило в сряда искане от лидера на дясната опозиция Кириакос Мицотакис договорът да бъде обсъден в парламента преди да бъде подписан от двете страни. В резултат от това, председателят на консервативната партия призова президента на Гърция Прокопис Павлопулос да се намеси, тъй като споразумението е "дълбоко проблематично".

"Нова демокрация" е против предложеното име Република Северна Македония, тъй като то отново съдържа думата "Македония", която би трябвало да принадлежи само на Гърция исторически и административно заради северната гръцка провинция Македония.

Според партията трябва да се има предвид и позицията на Панос Каменос, лидер на младшия партньор в управляващата коалиция – "Независимите гърци" (АНЕЛ), който също бе категоричен, че няма да подпише споразумение, в което името "Македония" фигурира под каквато и да е форма в названието на съседната страна.

След отказа на правителството споразумението да бъде обсъдено в парламента се очаква консервативната опозиция да поиска вот на недоверие. Премиерът Ципрас обяви в сряда вечерта пред телевизия ЕРТ, че позицията на Мицотакис е "безотговорна" и че дори да не гласува за споразумението, няма да свали правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?