Русия убедена, че въглеводородите ще задържат лъвския пай в световната енергетика

Русия убедена, че въглеводородите ще задържат лъвския пай в световната енергетика

Макар преди ден Организацията страните износителки на петрол (ОПЕК) да призна пред иден, че идва краят на петролната ера за развитите държави, Русия е убедена, че до 2050 година въглеводородите ще запазят лъвския пай в глобалния енергиен баланс. Това ще стане въпреки нарастващото търсене на възобновяеми енергийни източници и водород, смята енергийният министър Александър Новак, който се включи в провеждащата се онлайн Световната енергийна седмица, цитиран от агенция ТАСС в петък.

Министърът разказа за неотдавнашна среща на руски представители с германски партньори, след която са се договорили да подпишат меморандум за съвместни изследвания в областта на водородната енергия.

По думите на Новак бъдещето на водорода има голям потенциал и неговият дял в енергийния баланс може да стигне до 25 процента.

В четвъртък в годишния си доклад ОПЕК посочи, че възстановяването на търсенето на петрол в света в краткосрочен и дългосрочен план ще дойде от развиващите се страни. За развитите страни епохата на петрола вече е приключила - през идните пет години потреблението в тях ще спадне с 1.1 милиона барела на ден, прогнозира картелът.

След драстичен спад от 9 милиона барела на ден през 2020 година, световното търсене на петрол ще започне да се възстановява догодина и може да достигне предкризисното ниво от 99,8 милиона барела на ден през 2022 година, сочи докладът.

Очаква се през 2021 година търсенето да се увеличи със 7 милиона барела на ден до 97.7 милиона барела на ден. Това означава, че догодина то все още ще бъде с 2 милиона барела на ден под нивото от 2019 година и с 4.3 милиона барела на ден по-малко, отколкото ОПЕК прогнозираше преди година.

Глобалното предлагане на петрол, въпреки понижението през 2020 година, ще се възстанови напълно и дори ще надхвърли предкризисните равнища през 2022 година, прогнозира още организацията.

Добивът ще нарасне най-много в страните извън ОПЕК - с 5.7 милиона барела на ден до 70.7 милиона барела на ден към 2025 година.

Предлагането от страните от ОПЕК ще намалее през този период - със 700 000 барела дневно до 33,2 милиона барела дневно, според оцените на картела.

Световното търсене на петрол ще постигне равновесие в края на 30-те години, като дотогава може да е започнало да намалява. Това е голяма промяна за групата производители, която отразява трайното въздействие на коронавирусната криза върху икономиката и потребителските навици, отбеляза Ройтерс, цитирайки годишния доклад на ОПЕК.

Споделяне

Още от Бизнес