Русия удължава военното си присъствие в Таджикистан до 2042 година

Русия удължава военното си присъствие в Таджикистан до 2042 година

Русия продължи военното си присъствие в Таджикистан с още 30 години, като сключи днес споразумение, позволяващо ѝ да укрепи южните граници на бившата съветска империя след изтеглянето на натовските войски от Афганистан, предаде Ройтерс.

Министрите на отбраната на двете страни подписаха споразумение за статута и условията на пребиваване на 201-а руска военна база на територията на Таджикистан. Документът беше подписан в Душанбе, в присъствието на президентите на Русия и Таджикистан, Владимир Путин и Емомали Рахмон.

Споразумението заменя аналогичния документ със срок на действие до 2014 г. и продължава пребиваването на руските военни в Таджикистан до 2042 г., посочи помощникът на президента Путин, Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Повишен е и статутът на руската база, нейния персонал и членовете на семействата на военнослужещите. Той вече ще бъде аналогичен на статута на административно-техническия персонал на дипломатическите представителства, определен от Виенската конвенция от 1961 г., уточни Ушаков. Той добави, че Русия ще плаща символична сума за арендата на базата.

"Базата е нужна на Таджикистан в същата степен, както и на нас, за обезпечаване на сигурността в региона", подчерта помощникът на руския президент.

201-а Гатчинска военна база е най-голямата руска сухопътна военна база в чужбина, с личен състав от близо 7000 души. В състава ѝ влизат три мотострелкови полка, самоходен артилерийски полк, зенитно ракетен полк, отделен дивизион реактивни системи за залпов огън "Град". На летището в Душанбе е разположена авиогрупа.

В съвместна декларация на церемонията по подписването двамата президенти заявиха, че смятат "спирането на заплахата от тероризъм и наркотрафик от територията на Афганистан за един от приоритетите си в усилията за поддържане на стабилност в региона", съобщи Ройтерс.

Подписването на важните документи съвпадна с 60-ия рожден ден на таджикистанския президент Емомали Рахмон, два дни преди руският му колега да отбележи същия юбилей. По този повод Путин подари на Рахмон снайперова пушка, произведена в Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят