Русия увеличава бойните си кораби в Черно море и ще строи нова база

Руски военни кораби в Черно море

Русия ще увеличи броя на бойните си кораби в Черно море с 80 до 2020 година и ще изгради нова база близо до Новоросийск до 2016 година, съобщи Ройтерс.

Командващият руският боен флот вицеадмирал Александър Витко съобщи, че флотът на Русия ще има нужда от още една база заради експанзията на НАТО след анексията на Крим.

"Очаква се 80 кораба и други плавателни съдове да пристигнат в Новоросийск до 2020 г. С тях Черноморският флот ще има 206 кораба", заяви Витко по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Новоросийск.

"Кораби на НАТО са непрекъснато в района и алиансът има планове да създаде морска база в него", добави Витко.

По повод неговото изявление Ройтерс припомня, че НАТО редовно провежда военни учения в Черно море, особено откакто Кремъл анексира Крим през март. Източник от НАТО обаче заявил пред агенцията, че не е чувал да има планове за строеж на морска база в региона, но добави, че НАТО вече има достъп до ресурсите на страните членки в региона.

Ройтерс припомня още, че три страни членки – България, Румъния и Турция, разполагат с бази в Черно море.

Очаква се до края на 2020 г. Русия да похарчи 545 милиона долара, за да обнови руските въоръжени сили, част от средствата ще бъдат за подобряване на защитната инфраструктура на Крим.

Във вторник министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че на стратегическите командно-щабни учения "Восток-2014" се отработват задачи по защитата на интересите и осигуряване военната безопасност на Руската федерация в източния регион.

"В (маневрите) участват общо над 155 000 военнослужещи, около 8000 единици въоръжение и военна техника, в това число над 4000 бойни бронирани машини, 632 самолета и хеликоптера и 84 кораба", съобщи Шойгу на видеоконференция от Петропавловск Камчатски, където той посети активната фаза на ученията.

Маневрите "Восток-2014" започнаха на 19 септември.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?