Русия увеличава доставките и транзита на природен газ за България

Увеличение на руските доставки на природен газ за България и на транзита на синьото гориво до Сърбия и Гърция ще договаря министър председателят на Федерацията Михаил Фрадков по време на посещението си в София на 19 и 20 октомври, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Преговорите са във връзка с развитието на регионалния газов пазар, износа за Италия и бъдещото изграждане на газопровода "Набуко", обясниха за Mediapool от пресцентъра на българското енергийно министерство. Все още не са заложени конкретни параметри на ръста на доставките на природен газ, договорката е принципна, тъй като газопроводите, които ще се обезпечат с тези количества синьо гориво, са още в проектен етап. До тяхната експлоатация има още много време, допълниха от ведомството на Милко Ковачев.

София и Москва ще обсъдят също практическите аспекти за участие на Русия в приватизацията на български ТЕЦ-ове и газовата мрежа. Друга тема ще бъде продължаването на модернизацията на някои блокове на АЕЦ "Козлодуй" и участието на руски компании в конкурса за оборудване на новата АЕЦ "Белене", съобщават от руското външно министерство.

Енергийно споразумение за сътрудничество между България и Русия ще урежда доставките на свежо ядрено гориво от Русия след изтичането на сегашната договорка през 2007 г., според българския дипломатически представител на България в Москва Илиян Василев, цитиран от РИА Новости. Посланикът посочи, че окончателно решение за изграждането на АЕЦ Белене още не е взето.

"Ако правителството на България сметне, че изграждането на тази АЕЦ е нецелесъобразно, няма да я строим", каза Василев. Той обаче добави, че според разчетите строежът си струва.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?