Русия увеличава капацитета на "Син поток" с 1 млрд. куб. м

Русия увеличава капацитета на "Син поток" с 1 млрд. куб. м

"Газпром" е получил заявка от Турция да увеличи капацитета на газопровода "Син поток" с 1 млрд. куб. м, съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър новак пред журналисти, цитиран от РИА Новости в петък.

В края на миналата година Москва и Анкара принципно се споразумяха мощността на газопровода, минаващ по дъното на Черно море, да се увеличи от сегашните 16 млрд. куб. м на 19 млрд. куб. м, независимо че настоящият капацитет не се използва напълно.

Сега Новак заяви, че след заявка от турска страна се разработват техническите въпроси за вдигане на мощността на "Син поток" с 1 млрд. куб. м. "Тази тема и преди, и сега е на дневен ред. Първоначалната заявка беше за три милиарда, но после се договорихме, че допълнителният максимум е един милиард", каза Новак.

В момента Русия транспортира газ до Турция директно по "Син поток" и по Трансбалканския газопровод през Украйна и България. Москва обаче смята да спре транзита на газ през Украйна след 2019 г., когато изтичат действащите ѝ договори с Киев.

През 2014 г. "Газпром" е изнесъл за Турция 27.4 млрд. куб м газа.

Споделяне

Още от Бизнес