Русия увеличава тройно вноса на зърно, главно от "близката чужбина"

Русия увеличава тройно вноса на зърно, главно от "близката чужбина"
Русия възнамерява да внесе над 5 млн. тона зърно за селскостопанската 2010-2011 г., съобщи в четвъртък руският делови всекидневник "Ведомости", като се позовава на източници, близки до министерството на земеделието. Русия планира да внесе зърно от страни от близката чужбина, преди всичко от Казахстан, се уточнява в статията, озаглавена "Назад към СССР".

Всяка година Русия внася много по-малки обеми зърно – около 1.5 млн. тона. Миналата година вносът бил 400 хил. тона. Ситуацията с необходимите обеми от вносно зърно за тази година ще е ясна към края на септември, когато приключи събирането на реколтата в Сибир.

В сравнение с миналата година вътрешното потребление на зърно в страната е нараснало от 75-76 млн. тона до 77-78 млн. тона. "Ведомости" пише, че за постигане на нулев баланс Русия трябва да осигури минимум 60 млн. тона, като официалната прогноза на земеделското министерство за минималните количества е 60-67 млн. тона зърно.

Земеделското министерство на Казахстан по-рано обяви, че през селскостопанската 2010-2011 г. ще изнесе 8 млн. тона зърно, от които 2 млн. тона е предназначено за Русия, за Иран и други страни.

Тазгодишната зърнена реколта в Русия бе поразена заради рекордните жеги и избухналите пожари. На 15 август правителството въведе ембарго върху износа на зърно, което ще продължи до 31 декември 2010 г.

Споделяне

Още от Бизнес