Русия въвежда акциз за изнасяния по "Син поток" газ

Руското Министерство на финансите смята да въведе акциз върху природния газ, изнасян в Турция по газопровода "Син поток", съобщи във вторник финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му това ще осигури 40 млрд. рубли годишно в руския бюджет.

 

Силуанов уточни, че не става въпрос за повишаване на цената на газа за Турция, а за чисто фискални мерки. Министърът отбеляза, че мерките се предвиждат и заради достигнатата вече възвръщаемост на "Син поток".

 

През април Турция, която е сред големите вносители на руски газ, заяви, че е готова да увеличи покупката на суровина по "Син поток" от сегашните 16 до 19 млрд. куб. м годишно и енергийното министерство на страната предложи увеличаването на мощността на тръбата. Така страната смята да осигури националната икономика срещу възможно спиране на сухопътните доставки през територията на Украйна. По това направление Турция получава около 12.5 на сто от консумирания газ.

 

Лента.ру припомня, че пуснатият в експлоатация преди повече от десет години газопровод досега не е запълват проектния си капацитет и през 2012 г. Турция и получила по него 14.7 млрд. куб. м, а през 2013 г. - 13.7 млрд. куб. м.

 

Руският газ се изнася по "Син поток" до Турция по силата на договор между "Газпром" и турската БОТАШ, предвиждащ доставка на 365 млрд. куб. м за 25 години.

Споделяне

Още от Бизнес