Русия възстанови нормалното подаване на газ за България и региона

"Газпром" не може да изпълнява допълнителни заявки от Европа

Русия възстанови нормалното подаване на газ за България и региона

Подаването на газ от Русия за България и региона вече е в нормален обем, съобщиха от министерството на икономиката, където беше създаден оперативен щаб, който следи газоснабдяването в страната и транзита на природен газ. 

През последните дни Русия бе намалила с до 10% доставките на природен газ за Западна Европа, като в петък изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков призна, че проблемът е засегнал и Балканите.

В събота, след среща на премиера Владимир Путин с вицепремиера Игор Сечин и зам-председателя на "Газпром" Александър Медведев, зам.-председателят на управлението на холдинга Андрей Круглов съобщи, че нормалните нива на газоподаване са възстановени.

"Заявките за Европа се изпълняват в съответствие с договорите, в момента виждаме, че заявеният обем се увеличи, но ние си имаме утвърден график за доставките в Западна Европа. Допълнителните обеми, които искат партньорите ни в момента не можем да удовлетворим", заяви още Круглов.

Икономическият министър Трайчо Трайков също призна пред БНТ в събота сутринта, че през последните дни количеството природен газ от Русия е намаляло с около една трета и е било близо до нивата, под които газопреносната система става технологично нестабилна, но вече се е нормализирало.

Оперативният щаб към икономическото ведомство ще продължи да наблюдава ситуацията, с цел гарантиране на сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през наша територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?