Русия възстановява доставките на газ за Беларус

Русия възобновява временно доставките на газ за Беларус, след като в сряда те бяха преустановени и беларуският президент Александър Лукашенко обвини Москва в тероризъм.

Руската компания Транс нафта и беларуската Белтрансгаз подписаха днес споразумение за подновяване на доставките, заяви генералният директор на Транс нафта Владимир Кондрачук.

Споразумението е за 640 милиона кубически метра по предишната цена 46. 68 долара за 1000 кубически метра. Малко преди това президентът Лукашенко изрази съгласие с условията на Москва, предаде Lemnta.ru.

Руският гигант Газпром прекрати доставките в сряда, след като преговорите за решаване на спора се провалиха. От Газпром твърдят, че Беларус не е платила за горивото и обвиниха страната, че краде от природния газ, предназначен за Западна Европа.

Беларуското правителство съобщи, че действията на руската фирма са оставили хората без отопление в момент, когато температурите са паднали до минус 20 градуса. Официален представител на властите в Минск каза, че това е най-враждебният акт, предприеман срещу страната след нацистката окупация от Втората световна война, предаде Би Би Си.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини Русия в тероризъм и каза, че това може да отрови отношенията с Москва за дълго време напред.

Освен това Беларус отзова и посланика си в Русия.

Споделяне

Още от Бизнес