Русия вдига митата за украинските стоки

Русия вдига митата на внасяните стоки от Украйна 10 дни след началото на процеса на прилагане на споразумението за асоцииране с ЕС, се посочва в публикувано в понеделник постановление на руското правителство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Новите ставки ще важат за месото, млечните и сладкарските изделия, плодовете, зърнените култури, а също за бирата, виното, спиртните напитки и цигарите. Освен това митническите тарифи ще бъдат увеличени за леките автомобили, автобусите, хладилниците, облеклото, обувките, санитарния фаянс, изделията от черни метали, стъкло, цимент, бетон, пластмаса и минерални торове .

В списъка са включени пътническите и товарните кораби, машиностроителната продукция, козметиката, тъканите, мебелите и спортното оборудване, внасяни в Русия от Украйна.

Общо в правителственото споразумение са посочени 174 стокови позиции.

В петък премиерът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал постановление за въвеждане на митнически тарифи за украинските експортни стоки. Той отбеляза, че "тези мита ще бъдат въведени, ако Украйна все пак започне да прилага икономическите текстове от споразумението (за асоцииране с ЕС) преди определения срок (началото на 2016 година) или с други думи започне юридическо или фактическо прилагане на тези положения". Тогава  обаче текстът на постановлението не бе публикуван, уточни ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес