Русия вече е втора по темп на зараза трета по брой заболели от Covid-19

Официално отчитаният нисък брой жертви на коронавируса в страната обаче е подвеждащ

Русия вече е втора по темп на зараза трета по брой заболели от  Covid-19

Русия потвърди в понеделник 11 656 нови случая на коронавирус – пореден еднодневен рекорд, с което общият на заразените става 221 344. В момента Русия и втора по темп на нарастване на заразата след САЩ и трета в света по брой на заболелите от Covid-19.

През последните девет дни всекидневно бе съобщавано за над 10 000 нови заразени в Русия, а повишението за последния ден е 5.6%.

Руските власти обясняват ръста на заболелите с масовото тестване и откриването на заразени без симптоми, които не винаги се отчитат в други страни.

Оздравелите са общо 39 801, а 2009 души са починали – 94 от тях през последното денонощие.

В същото време отчитаното в Русия равнище на смъртност вследствие Covid-19 остава много по-ниско в сравнение с други държави. По този показател Русия е на 18-то място в света – починалите са под 1% от общия брой на заболелите.

Според властите това се дължи освен на масовото тестване, и на усилията по установяване на контактни лица. Нарастват обаче подозренията, че Русия занижава броя на починалите от коронавирус, което може и да не дължи на умишлено прикриване, а за недостатъци и разминавания в методиката на отчитане.

Близо 20% ръст на починалите в Москва този април спрямо предишни години

Общият брой на смъртните случаи, регистрирани в Москва, е нараснал рязко през април в сравнение със същия месец на 2019 г. и е много по-голям от броя на починалите, за които официално потвърдената причина за смъртта е Covid-19, сочат данни на правителството на руската столица, огласени на 11 май и цитирани от Ройтерс.

Според агенцията тези сведения повишават вероятността, че официалният брой починали от Covid-19 е значително занижен.

Публикуваните данни показват, че през април в столицата са починали 11 846 човека, което е с 18 на сто повече от починалите през април 2019 г. Именно през миналия месец в Москва бе регистриран най-голям брой починали от Covid-19 - 658.

Бройката 11 846 е освен това с над 20 на сто по-голяма от средния брой на смъртните случаи през последните 10 години в Москва за април. Публичните данни на московските власти се базират на броя смъртни актове, издавани всеки месец. Това означава, че в руската столица през миналия месец са починали минимум 1855 души в повече от обичайното, отбелязва руската агенция РИА Новости.

Особености на статистиката и възможни манипулации

Миналата седмица руски медии обърнаха внимание на факта, че два-три руски региона, сред които уралският Челябинск, публикуват на официалния си сайт за коронавируса две статистики и така фактически помагат да се разбере откъде идва несъответствието.

На сайта е посочено, че до момента коронавирусът е убил трима души в региона, докато други седем, които са дали положителни проби за Covid-19, са починали поради друга причина (данните, цитирани от "Москоу таймс" са от миналата седмица-бел.ред.).

Второто число би тласнало данните за смъртността от коронавирус в Челябинск до 233%, но то не е включено в статистиката за смъртността, защото Русия не отчита автоматично Covid-19 като причина за смъртта, дори и когато болният е дал положителен тест за коронавирус.

Според експерт, запознат с плановете на здравното министерство, практиката да се публикуват двата вида данни ще стане норма до няколко седмици.

Патолог от болница в Санкт Петербург, пожелал да остане анонимен, споделя пред "Москоу таймс", че през последните 2 седмици самият той е диагностицирал повече пациенти, починали от коронавирус, отколкото отчита официалната статистика.

Той допуска, че заради по-бюрократичния процес при обработването на данните в Русия, е възможно да има забавяне от две до три седмици преди смъртните случаи от Covid-19 да влязат в официалната статистика.

Статистик, който работи за руското правителство, но също е пожелал името му да не се съобщава, твърди, че вече има доказателства за това как някои региони манипулират данните. Подозренията се засилват от резкия скок на отчетените случаи на пневмония на някои места.

Русия казва, че са извършени над 4 милиона теста за коронавирус, но самите руски власти признават, че тестовете често дават грешен резултат. Това означава, че ако даден пациент няма положителен резултат от теста, патологът няма как да го регистрира като починал от Covid-19.

Вероятно ще разберем истината след около 30 години по HBO

Александър Ванюков, хирург от московската болница No. 52, каза миналата седмица пред разследващия сайт Proekt, че се съмнява в руската официална статистика. Той обясни, че в неговата болница, която е една от най-добре подготвените за пандемията, всеки ден умират по 10-20 пациента с коронавирус.

"Вероятно ние никога няма да узнаем реалните числа. Или, както се шегува наш колега, ще разберем след около 30 години по HBO", коментира хирургът, визирайки популярния сериал "Чернобил".

Независимо от всички възможности за манипулации, свързани с методиката на отчитане, специалисти коментират пред "Москоу таймс", че дори властите да занижават броя на смъртните случаи, няма основание да се смята, че това това става в такива огромни мащаби, които биха доближили реалното количество на жертвите на Covid-19 в Русия до най-засегнатите държави в света.

Кой е най-ефективният метод да се измерят жертвите на пандемията

Владимир Школников, демограф в Института за демографски проучвания "Макс Планк" споделя мнението на много други експерти по света, че най-ефективният метод да се разбере истината за жертвите на пандемията, е да се отчита "наднормената смъртност" - или тази настъпила по всички възможни причини - за даден период.

"Ако се види, че в дадена седмица внезапно има много повече смъртни случаи отколкото през същия период на предишните години, тогава можем да кажем, че има някакъв краткосрочен фактор. Това е, което правим при вълни на прекомерни горещини или грипни епидемии", казва ученият пред "Москоу таймс".

Много страни гледат на статистиката за "смъртни случаи по всякакви причини" като мерило за разбирането за цялостното въздействие на вируса, тъй като някои смъртни случаи от Covid-19 може да са останали нерегистрирани, а смъртните случаи от други болести може също да се увеличат през периода на претоварване на здравната система. Други държави също обръщат голямо внимание на "наднормените смъртни случаи" като критерий за въздействието на пандемията, защото много починали заради коронавируса не са идентифицирани като такива заради недостатъчното тестване.

Например в публикуван в понеделник доклад на италианското статистическо бюро се установява, че нивото на смъртност в Италия е нараснало с 39 на сто след първия регистриран починал от Covid-19. Повишението е спрямо средното равнище на смъртността през същия период за последните пет години, отбелязва Ройтерс.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус