Русия вече има "информационни войски за контрапропаганда"

Външното министерство ще публикува "фалшиви" новини на чужди медии

Русия вече има "информационни войски за контрапропаганда"

Москва обяви, че се заема приоритетно да се бори с пропагандата срещу Кремъл. В характерния си стил без да става ясно каквото и да било руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че Русия вече разполага с военни части за информационни операции.

"Тези войски са в пъти по-ефективни и силни. Това е управлението, което се нарича контрапропаганда", заяви Шойгу, отговаряйки на въпрос в Държавната дума за необходимостта от създаването на звено, което да се занимава с контрапропаганда.

Към момента не са ясни нито функциите на информационните войски, нито структурата им.

За първи път темата за създаването на киберкомандване в руската армия бе повдигната през 2012 г. от вицепремиера Дмитрий Рогозин. По-късно бе разпространена дори информация, че звеното е било създадено през 2014 г.

До този момент обаче в руския парламент отричаха твърденията за наличието на кибервойска.

В същото време външното министерство на Русия обяви, че открива на уебсайта си нова рубрика, която ще съдържа публикации на чуждестранни медии за Русия с голям червен печат "FAKE", тоест лъжлива новина.

Говорителката на ведомството Мария Захарова изрази съжаление, че рубриката ще се попълва редовно.

Тя отбеляза, че няма да се включват всички "недостоверни информации за Русия", а целта е да се покаже "основната тенденция в публикуването на "фейк" новини за нашата страна и да се направи всичко възможно за спиране на тяхното тиражиране".

По думите ѝ списъкът с лъжливите новини за Русия няма задачата да заклеймява чуждите медии, а да им помогне "по-добре да разберат действителността".

Засега в тази "зала на срама" на уебсайта присъстват само четири съобщения на медии от САЩ и Обединеното кралство. Общото в тях е едно: обвинения към властите в Москва.

Например тв канал Ен Би Си, позовавайки се на източници от американското разузнаване, съобщава, че укриващият се в Русия беглец Едуард Сноудън ще бъде даден на Доналд Тръмп като "подарък".

Лондонският "Телеграф" разкрива руски заговор за убийството на премиера на Черна гора, а агенция "Блумбърг" цитира обвиненията от миналата седмица на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон, че Москва се опитва да повлияе на изборите чрез кибератаки.

Русия притежава мощни пропагандни инструменти, като най-известните са агенцията Sputnik, телевизия Russia Today, фондацията "Русский мир" и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?