Русия вече не доминира в постсъветското пространство, според грузинския външен министър

Външният министър на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че събитията в Украйна трябва да накарат Русия да се замисли над бъдещето си. В интервю за френския вестник Монд тя е отбелязала, че ставащото в Украйна променя цялата ситуация в постсъветското пространство.

По думите ѝ, "това ще окаже значително влияние върху прогреса на демокрацията в региона". Зурабишвили подчертава , че наред с Грузия ще се появи още една демократична страна с население от 50 милиона човека. Тя смята, че вследствие на последните събития "Черно море ще стане басейн на демокрацията".

Зурабишвили предлага Русия да бъде убедена, че в граничния между нея и Европа регион има възможност за сътрудничество, и само по този начин Москва ще може да запази своето продължително влияние.

Според оценката на грузинския външен министър, "руснаците размишляват дали да не се върнат към имперските мечти, а европейците се колебаят между безразличието и страха да се намесят". Тя също смята, че такива европейски държави, като Германия, Франция и Великобритания, "не се явяват двигатели на тези събития".

По мнението на Зурабишвили, Евросъюзът трябва да разработи "нова политика по отношение на Русия, Украйна и Кавказ", която ще се основава на поддържане на добри отношения с Москва.

Грузия е приветствала решението на Върховния съд на Украйна за отмяна на резултатите от втория тур за президентски избори и насрочването за 26 декември на повторно гласуване.

Във връзка с това, президентът на Грузия Михаил Саакашвили е заявил: "Това е исторически ден. В Украйна започнаха необратими процеси. Тъй като не трябва злото и антидемократическите сили постоянно да безчинстват."

В новия си брой в. Монд съпоставя приключилата във вторник в София годишна министерска среща на ОССЕ с тази през 2003 г., когато форумът на ОССЕ премина под знака на "революцията на розите", в Грузия, довела до оттеглянето на бившия президент Шеварднадзе. И тогава постигането на споразумение между 55-те държави членки на организацията изглеждаше невъзможно. Е сега преговорите за приемане на обща декларация бяха блокирани заради противопоставянето на Русия срещу определени текстове от декларацията, критикуващи ролята ѝ във вътрешните конфликти в Молдова и Грузия, пише вестникът.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?