Русия вкарва тежко оръжие в Украйна, боевете не спират въпреки примирието

Европа заплаши с още санкции, продължават разговорите на "нормандската четворка"

Русия вкарва тежко оръжие в Украйна, боевете не спират въпреки примирието

Русия вкарва тежко оръжие в Украйна, за да подкрепи сепаратистите, които след като превзеха град Дебалцево се насочиха към стратегическото югоизточно пристанище Мариупол.

Повече от 20 руски танка и 10 реактивни системи за залпов огън заедно с автобуси, пълни с бойци, са пресекли украинската граница и са се отправили към Новоазовск, контролиран от сепаратистите, съобщи Ройтерс.

"Въпреки минските договорености през последните дни е проследено вкарване на военна техника и боеприпаси от Русия в Украйна", съобщи военният говорител Андрий Лисенко.

Боевете не спират въпреки подновените усилия на европейски лидери да осигурят спазване на примирието.

Украинските военни казаха, че през последните 24 часа проруските сепаратисти са атакували 49 пъти позиции на правителствените сили, използвайки ракети, оръдия и бронирана техника.

"Броят на нападенията показва, че терористите не искат оръжията им да замлъкнат напълно", каза военният говорител Анатолий Стелмах.

Бунтовниците също обвиняват армията, че нарушава примирието, като твърдят, че тя е атакувала жилищни квартали на Донецк.

Сепаратистите засилиха офанзивата си и след като превзеха ключовия железопътен възел Дебалцево, в четвъртък атакуваха и пристанището Мариупол.

В петък говорителят на Бюрото на върховния комисар на ООН по човешките права Рупърт Колвил съобщи, че загиналите в резултат на конфликта в Украйна от средата на април 2014 г. са 5 692 души, а 14 122 са били ранени.

Все още няма данни, че е започнало и изтеглянето на тежкото оръжие от фронтовата линия. Според примирието това трябваше да стане още в понеделник. В петък проруските сепаратисти казаха, че е договорен нов график, но не съобщиха подробности.

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна. Очаква се във вторник следващата седмица външните министри на четирите страни да се съберат, за да обсъдят украинската криза.

ЕС готви нови санкции срещу Русия

В петък френският президент Франсоа Олан се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Париж.

"Франция и Германия са по-убедени от всякога, че споразуменията от Минск, имащи за цел уреждане на украинската криза, трябва да бъдат изцяло изпълнени и спирането на огъня да се спазва", заяви Оланд.

Той посочи, че споразумението от миналата седмица непрекъснато се нарушава. Според него усилията сега трябва да се насочат към възстановяване на примирието и изтегляне на тежките оръжия от конфликтните зони. Той добави, че всяка страна, която не изпълни това, ще бъде наказана със санкции.

Отговаряйки на журналистически въпрос, френският президент каза, че не му е "известно нищо за вкарване на руски танкове в Украйна".

Меркел от своя страна заяви, че двамата с Оланд са на еднакво мнение относно пътищата за спиране на конфликта.

"Ние не отидохме в Минск да налагаме санкции, а да постигнем мир, което е дълъг и труден процес. Но си струва да приложим всички усилия за тази цел", подчерта тя, цитирана от ТАСС.

Тя също наблегна на необходимостта от изтегляне на тежките оръжия и от размяната на пленници.

Меркел за пореден път обаче каза, че "ако споразуменията не се изпълняват, могат да бъда приети нови санкции срещу Русия".

"Процесът е сложен и аз нямам илюзии", отбеляза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят