Русия влага 1 млрд. долара в добив на уран в Намибия

Русия влага 1 млрд. долара в добив на уран в Намибия

Русия е подписала меморандум за сътрудничество с Намибия в областта на геоложките проучвания и добива на уран в Намибия, съобщи президентът на руската корпорация “Росатом“ Сергей Кириенко. Това е станало в рамките на провеждащата се в Москва среща на върха между двете държави.

Русия е готова да вложи 1 млрд. долара в уранов добив, в поризводствени мощности за първичната преработка на суровината, а също и в подготовката на специалисти, каза Кириенко. Той отбеляза, че руската страна ще купува всички добит уран на пазарни цени. За целта ще се създаде смесено дружество между намибийската Epangelo Mining (Pty) Ltd и руската "Атомредметзолото". Шефът на “Росатом“ подчерта, че урановите находища на Намибия съдържат стотици хиляди тонове суровина. Страната се нарежда на осмо място по уранови залежи.

Москва също така е готова да строи две хидроцентрали в Намибия, както и да участва в реконструкцията на железопътната линия Уолфиш-Бей-Цумеб, съобщи след преговорите руският президент Дмитрий Медведев.

Двете страни също така са подписали споразумение за сътрудничество в областта на образованието, туризма и рибното стопанство.

Споделяне

Още от Бизнес